Beszakadtak az amerikai techcégek papírjai

Google Posts Large Profits web website 51188220 @nogins
(FILES) Dated 19 August 2004 file photo shows a pedestrian passes a sign marking Google being traded on the NASDAQ Marketsite in New York City. Google reported quarterly profits up over 90 percent, outperforming Wall Street expectations 20 October 20, 2005. Chris Hondros/Getty Images/AFP =FOR NEWSPAPER AND TV USE ONLY=
Vágólapra másolva!
A Netflix részvényei elég nagyot estek ahhoz, hogy három év után úgynevezett „halálkereszt" alakzatot produkáljon a papír. A vállalat a harmadik a technológiai sztárok körében, amely összehozta a halálkeresztet, ráadásul a következő áldozat már maga a Nasdaq Composite Index lehet.
Vágólapra másolva!

Súlyos negatív technikai szintet ért el a Netflix, ahogy a FAANG részvények (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, a Google mögött álló Alphabet) közül harmadikként érte el a papírja a „halálkeresztet".

Erről akkor beszélhetünk, amikor az árfolyam grafikonján a rövid távú trendeket mérő 50 napos mozgóátlag lecsúszik a hosszú távú folyamatokat mérő 200 napos mozgóátlag alá.

A technikai elemzők hagyományosan úgy tartják, ez a pont hosszú távú lejtmenetet vetít előre – írja a MarketWatch.

A Netflix részvényei egyébként 5,5 százalékot estek a hétfő délutáni amerikai kereskedésben, és február 14-e óta nem látott alacsony szinten zártak. A papír eddig 35,4 százalékot gyengült a július 9-én elért 418,97 dolláros rekord csúcsához képest. Ezzel az online streaming szolgáltató cég július 30-a óta medvepiaci tartományban van – medvepiacról akkor szoktak beszélni az elemzők, amikor egy részvény árfolyama 20 százalékot esik a legutóbbi csúcsához képest.

A Netflix részvényét is elérte a halálkereszt Forrás: Getty Images

A közelmúltbeli eladási hullám következtében az 50 napos mozgóátlag lement 335,617 dollárra (337,173 dollárról), míg a 200 napos mozgóátlag 336,249 dollárra kúszott föl 336,167 dollárról.

A Netflix részvényénél legutóbb 2016. február 23-án volt látható halálkereszt,

és akkor június 27-ig kellett várni, míg az árfolyam elérte a mélypontot, és elkezdett fölkapaszkodni.

A sztárok bukása

A többi nagy amerikai technológiai sztár közül a Facebook szeptember 20-án hozta össze a halálkeresztet, míg a Google mögött álló Alphabet múlt csütörtökön. Az Amazonnak és az Apple-nek még hetek kellenek ahhoz, hogy ez összejöjjön.

A negatív hullám azonban hamarosan elérheti a technológiai cégeket tömörítő Nasdaq Composite Indexet is, amelyben egyébként az összes FAANG részvény is forog.

A Nasdaq valamikor a hálaadást követő héten produkálhat halálkeresztet, amire egyébként 2016 januárja óta nem volt példa.

A mutatónak ráadásul van még némi ideje, mielőtt belépne a hivatalos medvepiaci tartományba, azonban a hétfői zárással már 13,3 százalékkal marad el az augusztus 29-én felállított legutóbbi, 8109,69 pontos rekordtól.

Veszélyben a technológiai szektor?

A Nasdaq 50 napos mozgóátlaga hétfőn 7600,957 pontra süllyedt a 7618,871-es pénteki szintről, míg a 200 napos mozgóátlag 7515,505-ig ment föl 7515,196-ról. Tekintve az ebben a hónapban átlagos változásokat, a MarketWatch elemzője úgy számol, hogy

a következő hét kereskedési napon (vagy november 29-én) összejöhet a halálkereszt a Nasdaq számára is.

A két másik vezető amerikai részvényindex, az S&P 500 és a Dow Jones Industrial Average szintén hetekre van a halálkereszttől.

A Nasdaq index lesz a következő áldozat? Forrás: Nasdaq.com

Ha pedig mindez nem lenne elég, a Facebook, az Amazon, a Netflix és az Alphabet részvényei mind medvepiaci tartományban zártak hétfőn. Az Alphabet hét év után először került medvepiaci régióba, de a kereskedési nap folyamán még az Apple-t is elérte a medve, bár az iPhone gyártója a zárásig visszapattant, és ezzel a záróára éppen csak 19,9 százalékkal marad el a legutóbbi csúcsától.