A Netflix részvényei elég nagyot estek ahhoz, hogy három év után úgynevezett „halálkereszt" alakzatot produkáljon a papír. A vállalat a harmadik a technológiai sztárok körében, amely összehozta a halálkeresztet, ráadásul a következő áldozat már maga a Nasdaq Composite Index lehet.

Súlyos negatív technikai szintet ért el a Netflix, ahogy a FAANG részvények (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, a Google mögött álló Alphabet) közül harmadikként érte el a papírja a „halálkeresztet".

Erről akkor beszélhetünk, amikor az árfolyam grafikonján a rövid távú trendeket mérő 50 napos mozgóátlag lecsúszik a hosszú távú folyamatokat mérő 200 napos mozgóátlag alá. A technikai elemzők hagyományosan úgy tartják, ez a pont hosszú távú lejtmenetet vetít előre – írja a MarketWatch.

A Netflix részvényei egyébként 5,5 százalékot estek a hétfő délutáni amerikai kereskedésben, és február 14-e óta nem látott alacsony szinten zártak. A papír eddig 35,4 százalékot gyengült a július 9-én elért 418,97 dolláros rekord csúcsához képest. Ezzel az online streaming szolgáltató cég július 30-a óta medvepiaci tartományban van – medvepiacról akkor szoktak beszélni az elemzők, amikor egy részvény árfolyama 20 százalékot esik a legutóbbi csúcsához képest.

A Netflix részvényét is elérte a halálkeresztForrás: Getty Images

A közelmúltbeli eladási hullám következtében az 50 napos mozgóátlag lement 335,617 dollárra (337,173 dollárról), míg a 200 napos mozgóátlag 336,249 dollárra kúszott föl 336,167 dollárról. A Netflix részvényénél legutóbb 2016. február 23-án volt látható halálkereszt, és akkor június 27-ig kellett várni, míg az árfolyam elérte a mélypontot, és elkezdett fölkapaszkodni.

A sztárok bukása

A többi nagy amerikai technológiai sztár közül a Facebook szeptember 20-án hozta össze a halálkeresztet, míg a Google mögött álló Alphabet múlt csütörtökön. Az Amazonnak és az Apple-nek még hetek kellenek ahhoz, hogy ez összejöjjön.

A negatív hullám azonban hamarosan elérheti a technológiai cégeket tömörítő Nasdaq Composite Indexet is, amelyben egyébként az összes FAANG részvény is forog.

A Nasdaq valamikor a hálaadást követő héten produkálhat halálkeresztet, amire egyébként 2016 januárja óta nem volt példa. A mutatónak ráadásul van még némi ideje, mielőtt belépne a hivatalos medvepiaci tartományba, azonban a hétfői zárással már 13,3 százalékkal marad el az augusztus 29-én felállított legutóbbi, 8109,69 pontos rekordtól.

Veszélyben a technológiai szektor?

A Nasdaq 50 napos mozgóátlaga hétfőn 7600,957 pontra süllyedt a 7618,871-es pénteki szintről, míg a 200 napos mozgóátlag 7515,505-ig ment föl 7515,196-ról. Tekintve az ebben a hónapban átlagos változásokat, a MarketWatch elemzője úgy számol, hogy

a következő hét kereskedési napon (vagy november 29-én) összejöhet a halálkereszt a Nasdaq számára is. A két másik vezető amerikai részvényindex, az S&P 500 és a Dow Jones Industrial Average szintén hetekre van a halálkereszttől.

A Nasdaq index lesz a következő áldozat?Forrás: Nasdaq.com

Ha pedig mindez nem lenne elég, a Facebook, az Amazon, a Netflix és az Alphabet részvényei mind medvepiaci tartományban zártak hétfőn. Az Alphabet hét év után először került medvepiaci régióba, de a kereskedési nap folyamán még az Apple-t is elérte a medve, bár az iPhone gyártója a zárásig visszapattant, és ezzel a záróára éppen csak 19,9 százalékkal marad el a legutóbbi csúcsától.