Rendkívüli segítséget kínál a kormány az egykori devizahiteleseknek

family home house apartment mortgage residential maison key kids lawn life lifestyle loan man modern new outdoors owner ownership people person portrait property purchase real estate group happiness happy housing insurance hand holding realtor realty rent
CSOK családiház építés
Vágólapra másolva!
Visszakaphatják lakásaikat a Nemzeti Eszközkezelő program résztvevői egy törvényjavaslat alapján. A bérleti díjat rendszeresen megfizető bérlők kedvező feltételek mellett ismét tulajdonosaivá válhatnak korábbi ingatlanjaiknak a benyújtott jogszabályjavaslat értelmében - közölte a nemzeti vagyonkezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.
Vágólapra másolva!

A kiadott közlemény szerint a kormány célja, hogy minden család saját otthonban élhessen.

Emlékeztetnek: a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-t (NET) a devizahiteleseket segítő intézkedéssorozat, az Otthonvédelmi akcióterv alapján hozta létre a kormány 2011-ben.

A programban az állam megvásárolta a hiteladósok, köztük számos gyermekes család ingatlanát és biztosítja számukra évek óta a bérlés lehetőségét.

A programnak köszönhetően 36 ezer otthont tudtak megvédeni, és mintegy 154 ezer ember menekült meg úgy a többmilliós hiteltartozástól, hogy továbbra is az otthonában maradhatott.

A kormány az elmúlt időszak gazdasági növekedése eredményeként számos, a családok és állampolgárok megélhetését javító, munkavállalási lehetőségét erősítő intézkedéseket vezetett be, melynek köszönhetően a bérlők többségének helyzete az elmúlt években stabilizálódott. A közlemény szerint az otthonteremtési intézkedések újabb mérföldköve, hogy

a programban a bérlők ismét tulajdonosaivá válhatnak korábbi otthonuknak.

A törvényjavaslat alapján a kormány rendkívül kedvező visszavásárlási feltételeket teremtene, ezáltal biztosítva részükre a hosszú távú otthonteremtési lehetőséget.

A tájékoztatás szerint a javaslat elfogadása esetén a kormány felajánlaná az egyösszegű visszavásárlást, melynek során

a vételárat csökkentené a bérlő által korábban megfizetett bérleti díjak összege.

Kamatot nem számítana fel az állam, és további százalékos mértékű kedvezmény igénybevételére is lehetőség nyílna a bérlő igénye esetén. A kedvezményes ajánlattal a bérlők közeli hozzátartozói is élhetnének, így visszakaphatják ingatlanjaikat a korábbi tulajdonosok.

Illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

A tervezet szerint azoknak a bérlőknek, akik nem tudnak élni az egyösszegű visszavásárlás lehetőségével,

a kormány hosszú távú részletfizetést tud felajánlani.

A nehéz anyagi helyzetben lévők számára továbbra is biztosított a jelenlegi konstrukció: bérleti díj megfizetése mellett továbbra is bérlők maradhatnak.

A közlemény szerint a kormány további jelentős terhet kíván levenni az emberek válláról azzal, hogy a tulajdonszerzéskor felmerülő anyagi és eljárási kötelezettségeket az állam viseli.

Illusztráció Forrás: 123rf

Ha a törvényt elfogadja a parlament, akkor a NET Zrt. hivatalosan is értesíti az érintetteket a lehetőségről, és a lakás egyösszegű visszavásárlásáról szóló szerződést

a tervek szerint 2019 végéig megkötik azokkal, akik szeretnének élni ezzel a lehetőséggel.

Közölték:

elvette az otthonteremtési kedvezményeket, segítség nélkül hagyta az otthonteremtőket, és kockázatos devizahitelbe hajszolta őket, emiatt vesztették el sokan a lakhatásukat biztosító otthonukat."

Ezzel szemben a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter által kidolgozott, nemzetközileg is egyedülálló intézkedés lehetővé tenné, hogy a kormány otthonteremetési céljaival összhangban, a NET programban részt vevő, korábban nehéz helyzetbe került devizahitelesek végérvényesen visszakaphassák a bankok által elvett otthonukat - olvasható a közleményben.