Most egy kanadai apa perelte be a McDonald'sot

2018.11.20. 16:03

Egy quebeci apa indított pert a McDonald's ellen, mert szerinte a cég a Happy Meal menü reklámozása közben megsértette a gyermekeknek szóló reklámokra vonatkozó szabályozást.

Antonio Bramante a nemrég indult per kezdeményezője elmondta a BBC-nek, hogy szerinte a McDonald's törvénytelenül reklámozza a 13 év alatti gyermekeknek termékeit, és ez sérti a tartomány szigorú fogyasztóvédelmi előírásait.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Bramante három gyermekével körülbelül kéthetente tér be egy gyorsétterembe, a kicsik kérésére,

és úgy becsüli, már több ezer dollárt elkötött Happy Meal menükre, amikben játék vár a gyerekekre. A férfi szerint a gyorséttermi lánc szándékosan a gyereket célozza meg azzal, hogy az ő szemmagasságukba helyezi el az éppen aktuálisan elérhető játékokat.

A kanadai tartományban tiltott a 13 év alatti gyermekeknek szóló reklámozás, továbbá 1980 óta azt is jogszabály írja elő, hogy egészségtelen ételt nem lehet gyermekeknek népszerűsíteni.

A McDonald'snak kötelessége tiszteletben tartani a törvényt Quebecben" – tette hozzá Joey Zukran montreali ügyvéd, aki a Bramante úr nevében nyújtotta be a keresetet.

IllusztrációForrás: AFP/Karen Bleier

Ugyanakkor három kivétel is van a törvényben, amely engedélyezi a gyermekeknek szóló reklámokat: gyerekmagazinokban, gyerekprogramokon, valamint üzletek kirakatában és a kihelyezett termékeken.

Zukran hozzátette, hogy készen áll a perre, amiben bizonyítja majd, hogy a McDonald'sra ezek egyike sem vonatkozik. Hozzátette azt is, hogy bárki, aki 2013 novembere óta vásárolt a lánc valamelyik quebeci gyorsétteremben, az csatlakozhat a perhez.

A McDonald'snak mintegy 300 étterme van Kanadában. A McDonald's Kanada szóvivője elmondta, hogy a cég megkapta a bírósági papírokat, tisztában vannak a szabályozással, és ezt nem szegték meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK