Mennyit költenek az amerikaiak hálaadáskor?

Hálaadás, pulykavacsora
Vágólapra másolva!
A hálaadás (Thanksgiving) az amerikaiak egyik legfontosabb ünnepe, nemcsak a pulyka és az amerikaifoci-dömping miatt, hanem azért is, mert másnap hatalmas kedvezmények várják őket a Black Friday alkalmából, ráadásul ezt hétfőn a Cyber Monday követi, ahol legfőképpen elektronikai eszközöket lehet olcsóbban beszerezni. Összeszedtük, hogy mire és mennyit költenek el az Egyesült Államokban hálaadáskor.
Vágólapra másolva!

A hálaadás az utóbbi években háttérbe szorult a halloween, a mikulás és a karácsony mögött, ráadásul másnap kezdődnek a Black Friday akciók és az NFL (professzionális amerikaifoci-liga) is rengeteg embert szögez a képernyők elé ma este.

Ennek ellenére is egy nagyon kedvelt ünnepről van szó, amikor a családok hagyományosan összegyűlnek és nagy lakomát csapnak.

Mivel általában hálaadáskor nem szoktak ajándékozni, ezért inkább az ételekre és italokra költenek sokat. A lendEDU tanulmánya szerint idén az átlagos amerikainak 175 dollárjába fog kerülni az ünnepi előkészület, és ez meghaladja az előző évi 165 dolláros összeget.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A hálaadásnapi költségek jelentős részét az utazás teszi ki, hiszen várhatóan 51 millióan kelnek majd útra, hogy meglátogassák barátaikat vagy családtagjaikat. Közülük 4 millióan ülnek repülőgépre, és nagyjából 1,5 millióan vonatra szállnak. A különböző utazási formák miatt nagyban eltérő összegeket költenek majd, de átlagosan 36 dollárt számolhatunk.

A felmérésben részt vevők többsége az ételt sorolta az első helyre, erre megy majd el a legtöbb pénz.

Azok, akik 11 embert látnak vendégül átlagosan 334 dollárért fognak élelmiszert vásárolni. Az áruházak alaposan felkészültek a megelőző napok rohamára, ráadásul többen ingyen pulykát osztottak az olyan vásárlóknak, akik egy bizonyos összeg fölött költöttek. Az Albertson'snál 150 dollárt, míg egy másik láncnál, a Fareway-nél 50 dollárt, az ACME üzleteiben pedig 100 dollárt kellett költeni ahhoz, hogy a vevő ingyen pulykát kapjon.

A The American Farm Bureau Federation beszámolója szerint idén fejenként 5 dollárba kerül egy hagyományos hálaadásnapi menüsor, ez pedig 22 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. Az ünnep főszereplője, a pulyka is olcsóbb lett 3 százalékkal, így idén fejenként 1,36 dollárt kell majd fizetni érte.

2015 óta a hálaadásnapi menü ára folyamatosan csökken, mára elérte a 2010-es szintet. Az organikus és biotermékek népszerűsége miatt viszont drágulásra lehet számítani az olyan családoknál, akik ezeket a termékeket részesítik előnyben.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Photo12/Archives du 7e Art/Warner Bros. Television

A Talk Business beszámolója szerint az ünnepi hozzávalókhoz az Aldiban lehet a legolcsóbban hozzájutni, őket követi szorosan a Lidl, a harmadik helyre a Walmart került, de a Target, a Kroger is jól szerepel, míg a Whole Foodsnál a bevásárlás az Aldi árainak a duplája.

A GOBankingRates is elvégezte saját felmérését. Ebből kiderült, hogy a legtöbb pénzt a 18 és 24 év közötti fiatalok költik el, a legkevesebbet pedig a 65 év felettiek.

Jelentős különbség van a férfiak és a nők között is, hiszen utóbbiak átlagosan 20 dollárral kevesebbért szervezik meg a hálaadást.

Ahogyan már említettük, holnap indul a Black Friday, éppen ezért az amerikaiak jelentős része vásárolni is tervez hálaadás alatt. A Deloitte tanulmánya szerint az amerikaiak 71 százaléka tervez online vagy bolti bevásárlást ezen a hétvégén, amely hétfőn zárul a Cyber Monday-jel. Az átlagos vásárló nagyjából 420 dollárt tervez elkölteni. Az emberek 81 százaléka a Black Friday akcióira csap majd le, azonban a Cyber Moday alatt sokkal többet fizetnek ki.