A munkaerőpiacra épp belépni készülő Z generációs fiatalok hosszabb jövőt jósolnak maguknak, mint a húszas-harmincas éveikben járó Y generáció tagjai. Az 1997 és azután születettek ötöde gondolja úgy, hogy több mint 85 évig él majd, míg az eggyel idősebb Y generációnak csupán a 17 százaléka vélekedik hasonlóképpen – derül ki az OTP Nyugdíjpénztár legfrissebb kutatásából.

A KSH adatai alapján a várható átlagos élettartam az elmúlt tíz év során két évvel növekedett, ami a Z generáció várakozásait támasztja alá. A hosszabb időskor azonban pénzügyileg is megterhelő lehet, az egyre kitolódó nyugdíjkorhatár és nyugdíjhelyettesítési ráta visszaesése is erre figyelmeztethetnek.
Az OTP Nyugdíjpénztár éppen ezért arra ösztönzi a fiatalokat, hogy időben kezdjenek el gondoskodni a még távolinak tűnő nyugdíjas éveikről.

A munkaerőpiacra egy-két éven belül belépni készülő Z generációs fiatalok hosszabb életet jósolnak maguknak, mint az eggyel idősebb Y generáció – derül ki az OTP Nyugdíjpénztár legfrissebb kutatásából.

Az 1997-ben vagy azután született korosztály majdnem fele, 47 százaléka gondolja úgy, hogy több mint 75 éves koráig fog élni, 21 százalékuk szerint még 85 éves koruk után is számolhatják a születésnapokat, 9 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy a századik életévüket is betöltik majd. A Z generációhoz képest rövidebb élethosszra számítanak az 1980-as évek és 1990-es évek közepe között született Y generáció tagjai.

illusztrációForrás: MTI/Róka László

Ennek a korosztálynak csupán 37 százaléka véli úgy, hogy 75 éves kor fölött is élni fog, és mindössze 17 százalékuk gondolja, hogy megéri a 85 éves kort. Ebből a korosztályból 6,7 százalék gvéli úgy, hogy legalább a századik születésnapját megünnepli majd.

A hosszú életkor önmagában azonban nem elég, hogy ez beteljesedhessen. A nyugdíjkorhatár egyre inkább kitolódik, míg 2013-ban (egyes kivételektől eltekintve) 62 évesen mehettek nyugdíjba Magyarországon, ez a korhatár az azt követő években folyamatosan emelkedik majd a rendszer stabilitása érdekében.

Az OECD országok közötti 2017-es kutatás szerint az öregkori függőségi ráta a jelenlegi 28,5 százalékról 57,6 százalékra emelkedhet 2075-re, vagyis ennyivel nagyobb lesz az eltartottak aránya a gazdaságilag aktív népességhez képest. A függőségi ráta alacsonyan tartásához több gazdaságilag aktív állampolgárra lenne szükség.

illusztrációForrás: 123RF

Jelen pillanatban azonban ez a nyugdíjkorhatár további emelésével oldható meg. Amennyiben a hazai lakosság szeretné elkerülni az élethosszig tartó munkát, és mégis szeretné biztosítani maga számára az anyagi gondoktól mentes időskort, elengedhetetlen, hogy minél előbb megkezdje az anyagi felkészülést.

A fiatalabb korosztály által remélt boldog nyugdíjaskor és az idősebb generációk tapasztalataira épít az OTP Nyugdíjpénztár nemrégiben indult Nyugdíj Mentor Program címet viselő kampánya, ahol egy hónapon keresztül nyugdíjas éveiket élő, korábbi munkájukat már hobbiként űző mentorok segítenek felkészülni huszonéves mentoráltjaiknak az álommunka és az élet kihívásaira. A kampány kalandjain keresztül mindenki megtapasztalhatja, hogy a fiatalok pozitív jövőképe nem csak illúzió, azonban ahhoz, hogy ez megvalósuljon tudatos pénzügyi felkészülés szükséges. További információ: https://nyugdijmentor.hu/