Jó hír az autósoknak: további benzinárcsökkenés jöhet

2018.11.22. 12:50

Jó ideje elég hektikusan mozog az olajpiac. Az utóbbi hetekben jókora zuhanás következett be, és ha hinni lehet a tőzsdei indikátoroknak, akkor tovább folytatódhat a lejtmenet. Az olajárak csökkenésének köszönhetően pedig olcsóbbá válhatnak az üzemanyagok a benzinkutaknál, ami feltétlenül jó hír lehet az autósoknak.

Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ügyvezető igazgatója egy norvégiai energetikai konferencián azt mondta:

Az olajpiacon eddig soha nem tapasztalt bizonytalanság következhet be a geopolitikai instabilitás és a törékeny világgazdaság hatására.

Reuters e témában íródott cikke kiemeli, hogy az olajárak elmúlt hónapokban tapasztalt emelkedése az utóbbi hetekben ellenkező előjelűre váltott, és jócskán beszakadtak az árfolyamok.
A legnagyobb kőolajexportáló országok attól tartanak, hogy a közeljövőben ahhoz hasonlatos folyamatok alakulhatnak ki az olajpiacon, mint amikor 2014-ben beszakadt a nyersolaj világpiaci ára. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) ezért december 6-i bécsi ülésén várhatóan arról fog dönteni, hogy napi 1-1,4 millió hordóval csökkenti a kitermelést.

Forrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt

A Brent olaj ára nagyjából negyedével, 20 dollárral – 86-ról közel 60 dollárra - csökkent az elmúlt időszakban.

Brent grafikon, határidős jegyzés, januári szállításForrás: Investing.com

Ha pedig másik olajfajta, a WTI grafikonját elemezzük, akkor szintén jókora zuhanás jellemezte az elmúlt heteket. Az árfolyam gyorsan áttörte a 60, majd az 55 dolláros támaszokat.

Sőt, a grafikonon megjelent a halálkereszt alakzat, amely a csökkenés folytatódását vetíti előre.
Más kérdés, hogy rövid távon jöhet egy kisebb felpattanás az árfolyamban, miután a WTI erősen túladottá vált. Ezt támasztja alá, hogy a tegnapi kereskedésben az 55 dolláros szint közelébe emelkedtek vissza a jegyzések.

WTI grafikon, határidős jegyzés, januári szállítás.Forrás: Investing.com

Amennyiben a grafikonon kirajzolódó trendek alapján ismét esésnek indulna az olaj ára, az kedvező lesz az autósok számára, hiszen tovább fog csökkenni az üzemanyagok ára a benzinkutakon. Miután azonban a benzin és a gázolaj piacán különbözőképpen alakult a kereslet-kínálat viszonya az utóbbi időben, ezért a benzinmotoros autó tulajdonosai nagyobb árcsökkenésnek örülhetnek majd, mint a dízelesek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK