Erre figyeljen, amikor karácsonyi ajándékot vásárol

2018.11.22. 19:02

A konyhai kisgépeket, így a smoothie makereket, a vízforralókat, a kézi mixereket és a robotgépeket idén is a sláger-karácsonyiajándékok között találjuk. Ugyanakkor néha előfordul, hogy valamilyen okból mégis vissza kell vinni a boltba a megvásárolt terméket.

Az ilyen esetekre felkészülve a kereskedők minden évben 30-90 napos pénzvisszafizetési akciókat hirdetnek meg. Ezek nem keverendők össze a termék működésére vagy sérülésére vonatkozó garanciával.

IllusztrációForrás: MTI/Justin Lane

 Az érvényes jogszabályok szerint,

ha egy megvásárolt készülék rendeltetésszerűen működik, és nincs semmilyen hiányossága, akkor a kereskedő nem kötelezhető a vételár visszafizetésére. Ez alól kivételt képeznek az internetes vásárlások, melyek esetén 14 napon belül még visszakérhetik a termék árát a vásárlók, a jogszabályban meghatározott feltételek alapján (Kormányrendelet: 45/2014.).

Amikor meggondolhatjuk magunkat

Egyes áruházláncok, illetve kereskedések a karácsonyi időszakban olyan pénzvisszafizetési akciókkal is készülnek, melyeknél a vásárlók akkor is visszavihetik a termékeket, ha egyszerűen meggondolták magukat.

Ezek a promóciók azonban bizonyos termékekre és adott cikkszámokra vonatkoznak. Éppen ezért vásárlás előtt érdemes tájékozódni a pénzvisszafizetési garancia pontos feltételeiről. Így utólag nem érheti kellemetlen meglepetés a vásárlót – hangsúlyozta Lucza András, a Sencor termékmenedzsere.

Hozzátette a szakember, ha a vásárló mégsem kapja vissza a vállalkozás vagy kereskedő által megszabott feltételek alapján a pénzt, akkor panasszal élhet az illetékes kormányhivatalnál.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK