Magyarország legnagyobb kapacitású naperőművét adta át az MVM Csoport Felsőzsolcán. A közel kilencmilliárd forint beruházással megépült, tisztán megújuló energiát hasznosító létesítmény beépített kapacitása 20 megawatt - írja közleményében a vállalatcsoport.

A felsőzsolcai naperőmű elsőként kezdte meg a villamosenergia-termelést az MVM Csoport fejlesztésében országosan épülő 110 napelemes egység közül. A beruházás megvalósítása február végén indult.

Felsőzsolca és Onga határában, közel 45 hektáron épült fel az MVM Csoport 2018-2019-es fotovoltaikus projektjének első naperőműve, amely

Magyarország legnagyobb beépített teljesítményű ilyen egységeként kezdte meg a villamosenergia-termelést.

A beruházás az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Hungarowind Kft. irányításával, 9 milliárd forintból valósult meg az Európai Unió (EU) Környezeti és Energiahatékonysági Operatív programjának keretén belül.

Napelemek az MVM Hungarowind Kft. naperőművében az avatás napjánForrás: MTI/Vajda János

A fejlesztést 35 százalékban uniós, 65 százalékban pedig saját forrásból finanszírozta az MVM Csoport.

Az erőműben közel 74 ezer darab polikristályos napelemtáblát telepítettek, 20 megawatt beépített kapacitásával pedig

átlagosan évi 21 gigawattóra villamos energia termelésére képes, ami mintegy tízezer háztartás éves áramfogyasztásának felel meg.

„A megújuló alapú energiatermelés fejlesztése nagyban hozzájárul az energiaellátás biztonságához Magyarországon, de segítségével a hazai energiatermelés egyik alapvető célja is teljesülhet, hogy megfeleljünk az európai uniós és nemzetközi éghajlatvédelmi és klímapolitikai célkitűzéseknek. Az országosan épülő fotovoltaikus erőművek teljes mértékben illeszkednek a klímabarát energiaszektor kialakítására vonatkozó energetikai céljainkhoz" – mondta Dr. Juhász Edit nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár.

A magyarországi energiapolitika célja, hogy tiszta, okos és megfizethető energiát biztosítson mindenkinek, elősegítve ezzel a dekarbonizált gazdaság megteremtését, az ellátásbiztonság és a versenyképesség erősítését.

Ennek része a villamosenergia-szektor zöldítése, a helyi energiatermelés terjedése, a digitális megoldások tömeges bevezetésének lehetősége" – tette hozzá Dr. Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Tóth Lajos polgármester, Juhász Edit nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár és Kiss Csaba, a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese (b-j) a naperőmű avatásánForrás: MTI/Vajda János

Az MVM Csoport hét projekt keretében 110 naperőművet épít Magyarországon, ezzel a legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelő vállalattá válik hazánkban. A program elsőként megvalósuló projektje a legmodernebb technológiákat felvonultató felsőzsolcai naperőmű, amely egyben az ország legnagyobb teljesítményű napelemes erőműve" – mondta Dr. Kiss Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

A felsőzsolcai beruházásnak köszönhetően évente 20 ezer, míg az országosan épülő további egységek jóvoltából évente több mint 100 ezer tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás.

Napelemek az erőműbenForrás: MTI/Vajda János

Az MVM Csoport országosan megvalósuló, hét önálló projektjében felépülő 110 naperőmű összkapacitása meghaladja a 100 megawatt beépített teljesítményt. Ezen naperőművek évente több mint 110 gigawatt áramot termelnek majd, amely mennyiség mintegy 50 ezer háztartás, azaz több mint 100 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét lesz képes fedezni.