Bírságol a NAV, ha a cég nem jelenti be a külföldi bankszámláját

2018.11.23. 14:02

Akár uniós tagállamban, akár harmadik országban nyit bankszámlát egy magyar cég, arról bizony tudnia kell a magyar adóhatóságnak - hívja fel a figyelmet az Írísz Office.

Ha egy gazdasági társaság külföldön nyit céges bankszámlát, akkor ennek tényét a NAV felé 15 napon belül jeleznie kell a megfelelő elektronikus nyomtatványon. Az adatlapon fel kell tüntetni a számlaszámot, a számlát vezető külföldi pénzintézet nevét, valamint a megnyitás napját. A számla lezárásának bejelentésére is 15 nap áll rendelkezésre.

Mulasztási bírsággal sújtható, ha késve, hiányosan vagy egyáltalán nem jelentik be a külföldi bankszámlát.

A külföldön nyitott céges bankszámlát is be kell jelenteni az adóhatóságnakForrás: Getty Images/iStockphoto/Poike/Poike

Első mulasztásnál – amennyiben a 15 napon belüli hiánypótlást történő felhívást követően sem történik meg a pótlás – a NAV 100 ezer forintot szab ki az adózóval szemben.

A további bírság mértéke változhat attól függően, hogy az adózó milyen adózói minősítéssel rendelkezik. Amennyiben az adózó általános besorolású, a bírság felső határa 500 ezer Ft. Ha az adózó kockázatosnak minősül, akkor a vámhatóság által kiszabható bírság felső határának másfélszerese a mulasztási bírság összege (500 ezer forint 150 százalékáig), viszont a megbízható adózóknál a kiszabható bírság a felső határ fele (500 ezer forint 50 százaléka).

Cikkünk a Piacésprofit.hu írása alapján készült.