Ebben az országban azért fizetnek, ha valaki kiköltözik a nagyvárosból

2018.11.26. 18:32

A japán kormány fontolgatja, hogy akár 3 millió yent (7,5 millió forint) is fizetnének annak, aki a nagyvárosokból vidékre költözik, és ott vállal munkát. A tokiói vezetés így akarja megfordítani azt a demográfiai trendet, amely szerint az ország lakossága egyre kisebb területen, főleg a nagyvárosokban összpontosul, miközben vidéken a népesség folyamatosan csökken.

Tokió, valamint Csiba, Kanagava, és Szaitama prefektúránőtt ban számottevően a népesség tavaly.

A japán köztelevízió, az NHK adatai szerint az elmúlt 22 évben többen költöztek be ezekre a területekre, mint ahányan elmentek onnan, miközben az országban minden harmadik ember a fővárosban él – áll a Quartz  cikkében.

IllusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Hitoshi Yamada

Eközben több vidéki nagyvárosban is csökken a népesség. Ez alól mondjuk az ipari tevékenységéről ismert Aicsi prefektúra kivétel, mert ott volt némi népességnövekedés, de ez leginkább a betelepülta külföldi munkavállalók számlájára írható.  

A japán kormány már évtizedek óta arra törekszik, hogy a fővárosból átcsábítsa az embereket a kevésbé sűrűn lakott, vidéki területekre, számos önkormányzat például adócsökkentéssel vagy különleges támogatási rendszerrel kívánja elérni a népességnövekedést, és már számos településen vannak olyan házak, amelyeket szinte ingyen odaadnak bárkinek, aki hajlandó beköltözni.

IllusztrációForrás: AFP/Martin Bureau

Ugyanakkor a fiatalok körében egyre népszerűbb az a trend, hogy a szigetország olcsóbb és csendesebb térségeibe költöznek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK