Harmadik helyezést ért el egy magyar startup egy rangos versenyen

Hepatitis b vírusok
Hepatitis b vírusok
Vágólapra másolva!
Mintegy 40 döntős és 22 díjazott, akik összesen 200 ezer eurót kaptak terveik továbbfejlesztésére az egészségügy, a nyersanyagok és az élelmiszer technológia területén. A tavasszal kiírt versenyekre jelentkező 400 cég és csapat közül kerültek ki azok a legjobbak, akik hat hónap tréning és mentorálás után Közép-Európa legszínvonalasabb startup versenyének döntőjén, Budapesten mérték össze tudásukat és bemutatták vállalkozásaikat és ötleteiket nemzetközi befektetők, vállalati partnerek és az EIT (Európai Technológiai Intézet) szakértői előtt.
Vágólapra másolva!

Az EIT Health InnoStars Awards versenyében kitűnő, harmadik helyezést elérő HepC Zrt. 15 ezer eurót kap kutatása továbbfejlesztésére. A Dr. Bakács Tibor vezette vállalkozás a hepatitis B vírussal foglalkozik,

olyan biológiai terápiás módszert dolgozott ki, mely stimulálja a szervezet immunrendszerét, megszünteti a patogén vírusok replikációját, majd az egészségre ártalmas anyag biztonságosan távozik a beteg szervezetéből.

"A bemutatkozásra felkészítő tréning után egyénre szabott mentorálásban van részük, segítjük őket üzleti modelljük kialakításában, illetve bemutatjuk a csapatokat partnereinknek és kockázati tőke befektetőknek, vagy szabályozó testületeknek. Összehozzuk őket olyan cégekkel, amelyek segíthetnek első termékeik legyártásában, vagy rajtunk keresztül megszervezhetik tesztüzemüket. Találkozhatnak az EIT köré szerveződő, Európa legnagyobb innovációs központjaival, melyek a piacra lépésüket könnyíthetik meg." - mondta Fürjes Balázs Zoltán, az EIT Health InnoStars igazgatója.

Az InnoStars Awards kategória nyertese egy litván cég, az Oxipit, amely 25 ezer eurót nyert a terméke validálásához. Az Oxipit mesterséges intelligenciát alkalmaz az orvosi képalkotáshoz. Ennek leggyakrabban használt módjához, a mellkas röntgenhez fejlesztettek ki olyan eszközöket, melyek a radiológusok munkáját támogató jelentéseket generálnak.

A Hepatitis B vírusok elleni kutatáshoz kapott támogatást dr. Bakács Tibor csapata, a HepC Zrt. Forrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

A 7 ezer eurós díjazású European Health Catapult kategória győztese a HydrUStent olyan, biológiailag lebomló, antibakteriális, személyre szabott urológiai sztent (hálós falú, általában fémből készült cső) kifejlesztésén dolgozik, mellyel elkerülhetők a második műtétek és segítségükkel 60 százalékkal csökkenthetők a kezelések költségei.

Két első helyezést és a vele járó 12-12 ezer eurós díjat adtak át a HeadStart Funding, kategóriában, melyet azért hoztak létre, hogy támogatásával felgyorsítható legyen kkv-k innovatív termék, vagy szolgáltatásának piacra lépése, továbbá növelhető legyen a befektetői tőke bevonás lehetősége. Az egyik díjat a HeartWatch kapta, a másikat pedig a Kautum csapata. A HeartWatch egy SaaS (szolgáltatott szoftver) megoldás, amely intelligens értesítéseket készít a legközelebbi gondozónak a betegek nagyobb biztonsága érdekében.

Optikai szenzorokra támaszkodva a fejlett számítógépes látás és az intelligens gépi tanulási analitika saját fejlesztésű kombinációját használja, hogy ellenőrizze az egyébként nem felügyelt betegeket.

Az első kifejlesztett modulok közé tartozik az érintésmentes, szív- és légzési sebesség monitorozó rendszer, és az ágy elhagyásról küldött figyelmeztetések. A Koatum egy orvos technológiai vállalat, mely személyre szabható, bioaktív megoldásokat dolgozott ki a gyulladás megelőzésére és a csont integráció gyorsítására a gyorsabb, fájdalommentes gyógyulás érdekében.

Az Üzleti Ötletek (Joint Business Idea Competition) számára kiírt versenyben az egészségügyi kategória győztese egy portugáliai csapat, a Nebula X Medical,, akik azt tűzték ki célul, hogy

legyőzzék a végbéltükrözés miatt kialakuló félelmeket és kellemetlenségeket,

és a rendszeresebb orvosi ellenőrzések által a végbélrákban szenvedő betegek számát is csökkentsék. Ennek érdekében kifejlesztettek egy kapszulához hasonlóan lenyelhető kamerát, mely a beteg vastagbelének felületét vizsgálja.

Cikkünk az Orientpress.hu írása alapján készült.