Jövőre már csak cégkapun keresztül kommunikálhat egy cég

2018.11.24. 10:20

A gazdálkodó szervezetek jövőre kizárólag a cégkapun keresztül intézhetik elektronikusan adóügyeiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) – mondta Kis Péter András, a NAV adószakmai szóvivője.

Az egyéni vállalkozóknál nem lesz változás, ők továbbra is az ügyfélkaput, új nevén a Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartáshoz kapcsolódó (KÜNY) tárhelyet használhatják, a cégek képviselői azonban legfeljebb az év végéig vehetik igénybe a KÜNY tárhelyét.

A cégkapu többek között a NAV-val való elektronikus kapcsolattartásra, a bevallások beküldésére, hivatalos dokumentumok letöltésére szolgál és az adóhivatal küldeményeit ugyancsak a cégkapun át küldi. A cégkapu felépítése megegyezik a már megszokott ügyfélkapu felépítésével. A dokumentum feltöltése, letöltése és tartós tárba helyezése azonos logikával működik.

Egy hónapnyi idő maradt a cégkapu regisztrációraForrás: Getty Images/PeopleImages.com - #1372682/Nicolas Hansen

A cégkapun azonban testre szabhatók a hozzáférési jogosultságok és elvégezhetők az egyes, a cégkapu használatához kapcsolódó beállítások. A cégkapus kommunikáció teljes egészében kiváltja a hagyományos papír alapú levelezést. A cégeknek a cégkapu használatához csupán regisztrálniuk kell, amit az ügyvezető kezdeményezhet, jogosultságot azonban más is kaphat.

A NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. kimutatása szerint a cégkapu használatára kötelezett cégek közül már 490 ezren regisztráltak a rendszerbe, a cégkapuból küldött dokumentumok száma pedig november elején meghaladta az 1,1 milliót.