Szerdán tárgyalnak az egyszerűsített adózásról

Sajtótájékoztató a Szent János Kórház fejlesztéséről
Varga Mihály
Vágólapra másolva!
A versenyképességi javaslatcsomag hat prioritásra tesz konkrét javaslatokat, ilyen többek között az adózás egyszerűsítése, valamint a kismamák és a közfoglalkoztatottak munkába állása. Varga Mihály pénzügyminiszter azután tartott sajtótájékoztatót, hogy a Nemzeti Versenyképességi Tanács elfogadta a csomagot, amely szerdán a kormány elé kerül. 
Vágólapra másolva!

Varga Mihály elmondta: a programcsomagba bekerültek a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a pénzügyi tárca versenyképességi javaslatai.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Mónus Márton

A pénzügyminiszter kiemelte: a tanács által elfogadott program

hat fő területen tesz javaslatot konkrét lépésekre.

Ezek között szerepel

  • az adózás egyszerűsítése,
  • az adóadminisztráció gyorsítása,
  • a kismamák, az inaktívak és a közfoglalkoztatottak munkába állásának ösztönzése,
  • a vállalatok üzleti környezetének minőségi javítása,
  • az oktatásnak a gazdaság igényeihez igazítása.

A javaslatcsomag 30 javaslatot tartalmaz.

Elmondása szerint a tanács konkrét javaslatokat fogalmazott meg, ilyen például az M9-es autópálya megépítése, és vannak olyan javaslatok is, amelyeket a kormány fog konkrét formában kidolgozni.

A versenyképesség javítását tekintve további fontos feladat a vállalati termelékenyég növelése, egyúttal az innovációs rendszert és a közszférát is hatékonyabbá kell tenni a digitális megoldások alkalmazásával.

A miniszter szerint nagy szükség van a gazdaság igényeihez alkalmazkodó, készség- és képességorientált oktatási rendszer biztosítására, az egészségügyi alapellátást meg kell erősíteni, továbbá szükség van a prevenciós programok javítására, kiszélesítésére.

Varga Mihály rámutatott:


A pénzügyminiszter jelezte, hogy a versenyképességi tanács olyan programot állított össze, amely konkrét határidőket is kijelöl felelősökkel, hogy a kormány legalább negyedévente nyomon kövesse a versenyképességi program megvalósulását..

A szociális hozzájárulási adó mértékét tovább csökkentik, 2-2 százalékponttal.

A jelenlegi hatéves bérmegállapodást folytatni szeretné a kormány 2022 végéig, előfordulhat azonban, hogy a jövőben át kell majd vizsgálni; ez egyelőre nem indokolt.


Varga Mihály kérdésre elmondta:


Úgy vélte, ha a versenyképességi javaslatokat ebben a formában elfogadják, akkor annak legalább félszázalékos hatása lehet a gazdasági növekedésére.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a sajtótájékoztatón elmondta: