Befuthatnak a nyersanyagárak

2018.11.26. 18:16

Az idei részvénypiaci eladási hullám nem törte le a Goldman Sachs optimizmusát, és az amerikai bank szerint a következő hónapokban nagyjából 17 százalékos izmosodás jöhet az eszközosztályban. A Goldman ugyanis úgy látja, a jelenlegi helyzet fenntarthatatlan, vagyis be kell következnie a fordulatnak.

Hatalmas az eltérés a nyersanyagok piaci árai és a mögöttes fundamentumok között – és ez most már az olajra is érvényes a fémek mellett –, aminek következtében a Goldman Sachs úgy számol, az eszközosztály extrém vonzó beszállási lehetőséget jelent a befektetők számára – írja a Bloomberg.

Ez kiemelten érvényes az olajra, az aranyra és az alapvető nyersanyagokra – mondja a jelentésben Jeffrey Currie, a bank elemzője. Az anyag emellett meghatározta a legjobb befektetési ötleteket 2019-re, melyek között ott szerepel a Brent típusú olaj felemelkedése is, ahogy az OPEC visszavágja a kínálatot.

Csapások után szárnyalás?

A nyersanyagok súlyos csapásokat szenvedtek el novemberben, ami több különböző kellemetlen hatás együttállása miatt következett be. Egyrészt az olajpiacon felélénkültek a spekulációk a túlkínálattal kapcsolatban, másrészt a fémeket azért pofozták, mert egyre nőtt az aggodalom a világgazdaság növekedésének lassulásával összefüggésben. Emellett az USA és Kína közti kereskedelmi konfliktusból adódó kockázatok is erősítették a negatív hangulatot.

Emelkedés előtt áll az olaj?Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Ezen a héten azonban Argentínában összeülnek a G20 országok vezetői, és

lehetőség nyílik arra is, hogy Donald Trump amerikai, illetve Hszi Csin-ping kínai elnök újra tárgyalóasztalhoz üljön egymással. Mindeközben pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök megvitathatja az olajpolitikai helyzetet az OPEC tulajdonképpeni vezetőjének számító Szaúd-Arábia koronahercegével, Mohammed bin Salmannal.
Mindez azt jelenti, hogy a nyersanyagpiacot befolyásoló számos politikai kérdés terítékre kerülhet a héten Buenos Airesben – hangsúlyozta a Goldman elemzőstábja. Következésképpen a bank elemzői úgy számolnak, ahogy egyre tisztábbá válik a jövőkép, úgy közelíthet a fordulópont a nyersanyagpiacon is.

Jönnek a jóslatok

Ezzel párhuzamosan a bank az alábbi nyersanyagpiaci jóslatokkal állt elő a jelentésében a 2019-es évre nézve:

Az olajpiacon a nemzetközi benchmarknak számító Brent elkezdhet talpra állni, ahogy az OPEC várhatóan csökkenteni fogja a kínálatát. A gáz piacán komoly ralit láthattunk a téli határidős jegyzések piacán, amit elsősorban a hideg télkezdet fűtött. Ez pedig komoly eltérést eredményezett a 2019 áprilisi és az októberi szállítású gázjegyzések között, azonban a Goldman szerint ez a szakadék folyamatosan szűkülni fog.

Megint divatba jönnek a menedékeszközök?Forrás: ANP/AFP/Koen Suyk

Az arany esetében a Goldman úgy látja, a piac a várt 12-ből 10 kamatemelést beárazott az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed részéről, miközben az is fontos, hogy a dollár erősödő trendje egyre inkább kezd megfordulni. Az elemzők kiemelték, amennyiben az amerikai gazdaság növekedése lassulni fog a következő évben – ahogy sokan várják –, abból az arany jelentősen profitálhat, ahogy megnő a kereslet a menedékeszköz iránt. A jelentés hozzáteszi, a jegybankok aranyvásárlásai szintén támogathatják a fém drágulását.

A mezőgazdasági termékek kapcsán az elemzők úgy jósolnak, a kereskedelmi háború esetleges enyhülésével a piaci szereplők optimizmusa is nőni fog. Ennek következtében a Goldman a chicagói értéktőzsdén kereskedett szójabab esetében emelkedést, míg a kukorica árfolyamában csökkenést vetít előre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK