Drámai méretű a brit kocsmakultúra hanyatlása

ALCOHOL bar BEER Business CAFE Capital (City) England EUROPE evening Group HORIZONTAL illuminated Indoors LIGHTING London MAN NIGHT People PUB RESTAURANT TOURISM TOURIST United Kingdom WOMAN
United Kingdom, London, Southwark, The Horniman at Hay's pub
Vágólapra másolva!
Nem pusztán kulturális, hanem gazdasági vonatkozásai is vannak a brit kocsmák tömeges bezárásának. Egy friss iparági jelentés szerint - mutatja be a The Guardian -, a fontos közösségi színtérnek számító italozók több mint negyede bezárt 2008 óta, de hanyatlásuk már 2001-ben megkezdődött. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy számos kisvállalkozás szüntette be végleg tevékenységét vagy váltott profilt.
Vágólapra másolva!

A brit statisztikai hivatal jelentése szerint, 2001-ben 52 500 pub működött az országban. Számuk mostanra 38 815-re esett vissza. A hanyatlás elsősorban a nagyvárosok külső kerületeiben működő vendéglátó helyeket érinti.

Az adatokat bemutató grafikonon az is látható, hogy a 2008-as gazdasági válságot követően, a bezárások üteme felgyorsult, a folyamat csak a legutóbbi években kezdett veszíteni sebességéből:

Az adatokból jól nyomon követhető, mi vezetett a rendkívül nagyarányú bezáráshoz. A kocsmák a fogyasztási szokások megváltozása mellett, az adó- és bérterhek növekedésével kellett hogy szembenézzenek.

Sokan az egységek üzemeltetői közül, nem tudták sikeresen venni az akadályt, és inkább lehúzták a rolót.

Tom Stainer, az ale söröket népszerűsítő, 1971-es alapítású szakmai tömörülés, a Camra vezetője aggodalmának adott hangot a számok kapcsán. Azt mondta, a kocsmák bezárása számos településen érzékenyen érinti a helyi közösségeket, hiszen ezek a terek fontos helyszínei a személyes kapcsolattartásnak. Egyúttal felszólította a kormányt, tegyen lépéseket a helyzet javítása érdekében, "mielőtt a brit kocsmák végleg kihalnak."

Egy londoni pub: sok egység bezárt az utóbbi másfél évtizedben Forrás: hemis.fr/MATTES René / hemis.fr/Mattes René

Brigid Simmonds, a British Beer and Pub Association vezetője pedig azt szorgalmazza, hogy a kormány csökkentse a kocsmák és az ott felszolgált italok adóterheit. Üdvözölte, hogy London jövőre nem tervezi a kocsmák terheinek növelését, ám emlékeztetett arra, hogy a sörök jövedéki terhei 42 százalékkal nőttek 2008 és 2013 között. Ezt nagyon nehéz volt kigazdálkodniuk a pub-ok üzemeltetőinek, akiknek az online kereskedelemmel is fel kellett vennie a versenyt, ami az italforgalmazásban is egyre nagyobb teret hódít.

A leggyorsabb ütemben a nagyvárosok peremein lévő kocsmák zártak be.

Például London keleti városrészében a felére csökkent az egységek száma, de Glasgow-tól délre és Észak-Írországban is vannak olyan települések, ahol 2001 óta a pub-ok kétharmada bezárt.

Az aggodalmas hangok elsősorban a kiskocsmák helyzetének szólnak. Ezek ugyanis egyre nehezebben veszik fel a versenyt a franchise-jellegű hálózatokkal. A kilenc munkavállalónál kevesebb főt foglalkoztató egységek bezárása

különösen a kisebb településeken jelenthet munkaerőpiaci problémákat.

Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy kisebb egységek bezárásával a nagyobb kocsmákban nő a munkavállalói létszám:

A piaci átalakulások pedig nem jelentik automatikusan azt, hogy minden vállalkozásnak be kellett fejeznie működését, amely bezárni kényszerült addig üzemelő kocsmáját. Rengeteg cég, kihasználva a kézműves sörök iránti piaci kereslet rendkívüli növekedését, kisüzemi főzésre állt át, amely köré éttermet létesített. A független sörfőzdéket tömörítő szakmai szervezetnél azt mondják, jelenleg 831 tagjuk van, és ezek 15 százaléka éttermi vendéglátást is folytat saját főzetét kínáló egységében.