Kína még jobban kitárja a kaput a külföld előtt

Landmarks spotlight Shanghai scenery China Chinese city cityscape landscape tourist tourism tour travel travelling scene signtseeing Shanghai SQUARE FORMAT modern
View of Huangpu River and the Lujiazui Financial District with the Oriental Pearl TV Tower, left tallest, the Shanghai Tower, right tallest, the Shanghai World Financial Center, right second tallest, the Jinmao Tower and other skyscrapers and high-rise buildings in Pudong, Shanghai, China, 19 September 2015.
Vágólapra másolva!
Ahogy közelegett a most hétvégi G20-as találkozó, Kína több nyugati vállalat számára is zöld jelzést adott. Vagyis a világ második legnagyobb gazdasága egyre szélesebbre tárja kapuit a nemzetközi cégek előtt.
Vágólapra másolva!

Már hónapok óta tart a kereskedelmi konfliktus az Egyesült Államok és Kína között, melynek egyik alapja, hogy az USA szerint Kína olyan kereskedelmi politikát folytat, amellyel tudatosan gyengíti a nemzetközi cégek pozícióját. Ráadásul a világ második legnagyobb gazdasága már Európa felől is nyomás alá került, ahogy az öreg kontinens is egyre inkább bírálja Peking kereskedelmi gyakorlatát.

Ebben a helyzetben rendezték Argentínában - pénteken és szombaton - a G20-as találkozót, és úgy tűnik, a kínai vezetés próbálja elvenni a kritikák élét, és egyre több nemzetközi vállalat működését engedélyezi az országban – írja a MarketWatch.

Szabad út a cégeknek

Az elmúlt hetekben például a kínai szabályozó hatóságok engedélyezték az American Express számára, hogy kártyaszolgáltatásokat üzemeltessen az országban, majd jóváhagyták a United Technologies repülőgépmotor-gyártónak, hogy 23 milliárd dollárért fölvásárolja a Rockwell Collins repülőgép-alkatrészgyártót.

Egyre több nemzetközi cég kap lehetőséget Kínában Forrás: AFP/Liu Jin

Ezt követően a banki és biztosításszabályozó hatóság közölte, megkapták az Allianz kérést arra vonatkozóan, hogy az

létrehozza az ország első olyan biztosító holdingvállalatát, amely teljes egészében külföldi tulajdonban van.

Az Allianz jelezte, amennyiben a kínai szabályozók elfogadják a kérést, az lehetővé tenné a vállalat számára, hogy további beruházásokat hajtson végre Kínában.

Biztosítási fordulópont

Egy ilyen biztosítási holdingcég igen komoly jelentőséggel bírna, mivel ennek működése azt jelentené, hogy a vállalatnak széles körű hozzáférése lenne a kínai biztosítási piachoz – szemben az olyan egységekkel, melyek csak bizonyos területeket, például az életbiztosítást, fedik le.

Kínában egyébként egyetlen olyan külföldi vállalat működik jelenleg az életbiztosítási piacon, amely hazai partner nélkül végez tevékenységet.

Ez a hongkongi AIA Group, amely az amerikai AIG biztosítótársaságról vált le. Az AIA működése azonban mindössze néhány városra korlátozódik.

Az AXA is nagyobb erővel lenne jelen a világ második legnagyobb gazdaságában Forrás: AFP/Nicolas Maeterlinck

Emellett úgy tűnik, a külföldiek jelenléte akár még tovább nőhet a kínai biztosítási piacon. Az Allianz vasárnapi bejelentését követően ugyanis hétfőn a francia AXA biztosítócég közölte, teljes kontrollt szeretnének vásárolni a Kínában működő ingatlan- és balesetbiztosító egységükben – AXA Tianping Property and Casualty Insurance. Következésképpen a jelenlegi fejlemények alapján kimondottan érdekes lesz, miként alakulnak ezek az üzletek és terjeszkedések, illetve az is, milyen eredményt hoz a mostani G20-as találkozó.