Megnyílt a Magyarok a Selyemúton kiállítás

Kásgar, piactér
Vágólapra másolva!
Széchenyi Béla és Stein Aurél belső-ázsiai expedícióit felidéző történeti fotók, korabeli és modern térképek, levelek és filmek segítségével mutatja be a Magyarok a Selyemúton című kiállítás a régi Selyemút és magyar kutatók kapcsolatát. A kiállítás az Ybl Budai Kreatív Házban tekinthető meg január 7-ig.
Vágólapra másolva!

Széchenyi Béla és Stein Aurél magyar felfedezők munkásságát mutatja be a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány (PAIGEO), a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Könyvtárának Keleti Gyűjteménye és a tunhuangi kutatóközpont együttműködésében létrejött Magyarok a Selyemúton című kiállítás.

Az Észak-nyugat-kínai Dunhuang a régi Selyemút egyik fontos állomása volt Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Chen Bin

A látogatók megismerhetik Stein Aurél, a Selyemút világhírű régész-felfedezőjének munkásságát, valamint a magyar Selyemút kutatás hagyományát megteremtő gróf Széchenyi Béla expedícióját.

A Selyemút menti szellemi olvasztótégelyben létrejött sajátos kultúra tárgyi emlékeinek és dokumentumainak feltárásával Stein közelebb hozta a Kelet világát Európához, a terület földrajzi, kartográfiai, geológiai leírásában a Széchenyi-expedíció végzett úttörő munkát.

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Keleti Gyűjteménye és a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány kiállítása Széchenyi Béla halálának 100. és Stein Aurél halálának 75. évfordulóján történeti fotók, térképek, levelek, kéziratok, korabeli és modern kiadványok és filmek segítségével kalauzolja el a látogatót a felfedezések helyszíneire.

A kínai Jiaohe, az ókori Selyemút fővárosának romjai Forrás: AFP/robertharding/Gina Corrigan

Köztük az egyik legfontosabb a terület leghíresebb művészeti emléke az Ezer Buddha barlangtemplomok, melynek újkori felfedezésében e magyar utazók és tudósok játszottak jelentős szerepet.

Lo Hua-csing, a tunhuangi kutatóközpont igazgatóhelyettese a kiállítás megnyitóján elmondta: a Góbi-sivatag szélén fekvő Tunhuang ma ízig-vérig modern város, amelynek lakói már kevéssé ismerik a település múltját.

Széchenyi Béla 1879-ben jutott el a Selyemúton fekvő Tunhuangba, és geológiai kutatásai mellett hozzájárult a térség kulturális emlékei, többek között a híres barlangszentélyek feltáráshoz, utána pedig Stein Aurél folytatta munkáját.

Piactér a Selyemút fontos állomásán, a nyugat-kínai Kásgarban Forrás: Magyarok a Selyemúton

Ezért is fontosak a nyugati felfedezők feljegyzései, amelyek között kutatva kellemes meglepetésként bukkantak rá a két magyar tudós hagyatékára.

Kelecsényi Ágnes kurátor a kiállítást bemutató vezetésen elmondta, hogy Széchenyi Béla – Széchenyi István gróf fia – és Stein Aurél 1877 és 1916 között négy nagy jelentőségű expedíciót vezettek Belső-Ázsiába.

A Kínát a Földközi-tenger térségével összekötő Selyemút a Nyugat és a Kelet nagy civilizációi között nemcsak az áruk, de a vallások, eszmék közvetítésében is fontos szerepet játszott.

Az Ybl Budai Kreatív Házban 2019. január 7-éig megtekinthető kiállításhoz számos szakmai tárlatvezetés, előadás és egyéb program kapcsolódik.