Végleg eltűnhet Magyarország egyik legértékesebb gyümölcse

NÖVÉNY barack kajszibarack sárgabarack gyümölcs
Gyöngyöspata, 2008. július 3. Leszedett kajszibarack a Heves megyei Gyöngyöspata határában, a Deák birtok gyümölcsösében 2008. július 2-án. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Vágólapra másolva!
Hazánk egyik legértékesebb gyümölcsét, a kajszit az utóbbi években súlyosan veszélyezteti a fapusztulás. Olyannyira, hogy immár kérdésessé teszi az ültetvények gazdaságos fenntartását - számol be arról a Magyar Mezőgazdaság.
Vágólapra másolva!

A régóta kutatott, de mindeddig megoldatlan problémának a feltárására és megoldására több konzorciumi kutatást indított:

  • a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézete,
  • a Gyümölcsért Kft.,
  • az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete,
  • a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kara.

A Gyümölcsért Kft. nemcsak a mostani pályázat keretében, hanem már évek óta együttműködik a kutatóintézet több munkatársával, a termelői szervezet tagjai ugyanis

körülbelül 500 hektár kajsziültetvényt gondoznak,

ezért az ő kérdéseikre igyekeznek gyakorlati megoldásokat találni.

A fapusztulás fölmérésére és okainak kivizsgálására 2012-ben szervezték az első tanácskozást Boldogkőváralján.

A pusztulásért a csonthéjasok európai sárgulása, fitoplazmás betegsége lehet a felelős.

Leszedett kajszibarack a Heves megyei Gyöngyöspata határában Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Legnagyobb volumenű az alanykísérlet, amivel olyan fajtaalany kombinációkat szeretnének találni,

amelyek kevésbé érzékenyek a fitoplazmára.

Foglalkoznak még a betegséget terjesztő szilvalevélbolha elleni védekezési lehetőségekkel, fitoplazmás betegséggel kapcsolatos kutatásokkal, illetve a hazánkban nemrégiben megjelent baktériumos betegség, a Xanthomonas arboricola pv. pruni viselkedésével, terjedésével.

Annyira égető kérdések ezek a kajszival kapcsolatban, hogy mielőbb megoldást kell találni rájuk

- hangsúlyozta egybehangzóan Lakatos Tamás, a kutatóintézet igazgatója és Szabó Zoltán, aki a szövetkezetnél irányítja a kutatásokat. Gyümölcstermesztésben az első eredményekre éveket kell várni, tehát nem lehetett halogatni az első lépéseket.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, Magyarországon 2017-ben 4971 hektáron termesztettek kajszit, ez valamennyivel nagyobb terület, mint az előző két évben.

A kajszibarack termelési értéke folyóáron 7,1 milliárd volt 2017-ben.

A 24 101 betakarított tonnányi kajszibarack kilogrammját átlagosan 121 forintért vásárolták fel, a termelői-piaci átlagár 474 forint volt.