A Google bejelentette, hogy a Google Fi néven ismert szolgáltatásuk ezentúl már az Apple eszközein is elérhető lesz. Ezt érdemes tudni róla.

A Google Fi eredetileg Project Fi néven indított MVNO (mobile virtual network operator) szolgáltatást. Ez lényegében azt jelenti, hogy nem egy mobilszolgáltatóra fizetünk elő, hanem a Google Fi segítségével folyamatosan ugrálhatunk a különböző lehetőségek között, attól függően, hogy éppen kinél a legerősebb egy adott helyen és időben a térerő és az internet.

A Fi jelenleg csak az Egyesült Államokban érhető el és a Sprint, a T-Mobile, valamint a US Cellular szolgáltatásai között váltogat.

A Google Fi legnagyobb előnye, hogy sokkal olcsóbb lehet, mint egy előfizetés a nagyobb szolgáltatóknál. A Fi amerikai ügyfeleinek 20 dollárt kell fizetniük a korlátlan üzenetekért és hívásért, valamint 10 dollárt egy giga adatért. A felhasználók ráadásul vissza is kapják a pénz egy részét, ha nem használják el teljesen az adatforgalmat.

illusztrációForrás: AFP/Josh Edelson

Emellett 6 giga elhasználása után minden további adatmennyiség ingyenes, azonban a Google csökkenteni fogja az internet sebességét azoknál, akik túllépik a havi 15 gigát. De annak ellenére, hogy olcsó és egyszerű, eddig nem igazán tudott elterjedni a Google Fi, mivel nagyon kevés készüléken volt elérhető.

A vállalat saját Pixel mobiljai mellett néhány Motorola telefonon lehetett csak használni, de a mostani bejelentés után már az Apple felhasználók is igénybe vehetik a szolgáltatást, így sokkal nagyobb tömegekhez jut el a Google kezdeményezése.