Zuckerberg helyett egy macska ment el a meghallgatásra

Mark Zuckerberg nem jelent meg a tárgyaláson
A handout photograph released by the UK Parliament on November 27, 2018 shows the International Grand Committee with representation from nine parliaments, a chair and the name plate for Facebook chief executive Mark Zuckerberg who was invited to give evidence, and declined the invitation, to the Digital, Culture, Media and Sport Committee investigation into disinformation and ‘fake news’ at the Houses of Parliament in London on November 27, 2018. - Facebook boss Richard Allan is expected to be among a number of officials giving evidence to an "international grand committee" on disinformation and fake news. Allan will be questioned by British lawmakers and parliamentarians from Argentina, Brazil, Canada, Ireland, Latvia and Singapore during the special session in Westminster. The "unprecedented" move comes as the Commons Digital, Culture, Media and Sport Committee (DCMSC) probes fake news and the data breach that led to the Cambridge Analytica scandal. (Photo by Gabriel SAINHAS / UK PARLIAMENT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, ADVERTISING PURPOSES - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / Gabriel SAINHAS / UK Parliament"
Vágólapra másolva!
A briteknél összeült egy különleges bizottság, amelynek kilenc tagja különböző országokból érkezett és azt szerették volna megtudni, hogy a Facebook milyen lépéseket tesz az álhírek terjedése ellen a platformján. Mark Zuckerberg, a közösségi oldal alapítója, azonban nem jelent meg a londoni tárgyaláson, a bizottság tagjai pedig felháborodtak.
Vágólapra másolva!

A bizottság nagyon felkészülten érkezett a meghallgatásra, hiszen a birtokukba került néhány olyan dokumentum, amely a Facebookra nézve igen kellemetlen lehet. Ezek alapján a közösségi oldal vezetőit már 2014-ben többször is figyelmeztették arra, hogy orosz csoportok nagy mennyiségű adatot lopnak a felhasználóktól.

Most azonban Mark Zuckerberg helyett Richard Allan, a Facebook európai közösségi irányelveiért felelős igazgatóhelyettese ment el.

Casper Klynge, a dán technológiai nagykövet (az első ilyen pozíció a világon) szerint ez borzalmas ötlet volt a Facebook részéről. Hozzátette, hogy egy globálisan meghatározó vállalat vezetője egyszerűen nem teheti meg, hogy ne menjen el egy ilyen fontos nyilvános nemzetközi meghallgatásra.

A Zuckerberg számára fenntartott üresen álló szék Forrás: AFP/UK Parliament/Gabriel Sainhas

Zuckerberget már év elején értesítették, hogy november 27-én Londonba várják a nemzetközi bizottság elé a Cambridge Analytica botrány és a kamu hírek terjedése kapcsán. A Facebook többször is elutasított a meghívást, ez pedig nem tetszett a testület tagjainak.

A világ legnagyobb közösségi oldalának vezetői a héten gondolták meg magukat, amikor egy brit politikus a londoni parlament elé tárta a Six4Three nevű applikáció üzemeltetői és a Facebook között folytatott bizalmas emailezést. Ebből derült ki az is, hogy egy Facebook mérnök már 2014-ben figyelmeztette a vállalat vezetőségét az adatszivárgásról.

A meghallgatás Zuckerberg távollétében Allannel kezdődött meg.

Bob Zimmer, a bizottság alapítója elmondta: az, hogy a Facebook vezérigazgatója nem jelent meg az ülésen sértő az összes bizottsági tag számára. Damian Collins brit politikus pedig a Facebookot középiskolás vállalatnak nevezte, ahol viszont felnőtt fizetést kapnak. Hozzátette, hogy szerinte a közösségi oldal vezetői továbbra sem érzik a helyzet komolyságát.

Zuckerberg nem ment el a meghallgatásra Forrás: AFP/Ludovic Marin

A meghallgatásra Zuckerbergnek egy külön széket is behoztak (ez természetesen végig üres maradt), majd a belga Nele Lijnen megkérdezte Allantől, hogy hallotta-e már a kifejezést: valaki a macskáját küldi maga helyett? Lijnen el is magyarázta a flamandoknál használt hasonlatot, amely annyit jelent, hogy valaki nem megy el egy megbeszélt találkozóra. Allan megpróbálta viccesre venni a dolgot és azt felelte, hogy reméli segítőkész macska lesz, mire Lijnen kifejtette: nem, maga a macska mellett ül – majd rámutatott Zuckerberg üres székére.