Zuckerberg helyett egy macska ment el a meghallgatásra

2018.11.29. 14:52

A briteknél összeült egy különleges bizottság, amelynek kilenc tagja különböző országokból érkezett és azt szerették volna megtudni, hogy a Facebook milyen lépéseket tesz az álhírek terjedése ellen a platformján. Mark Zuckerberg, a közösségi oldal alapítója, azonban nem jelent meg a londoni tárgyaláson, a bizottság tagjai pedig felháborodtak.

A bizottság nagyon felkészülten érkezett a meghallgatásra, hiszen a birtokukba került néhány olyan dokumentum, amely a Facebookra nézve igen kellemetlen lehet. Ezek alapján a közösségi oldal vezetőit már 2014-ben többször is figyelmeztették arra, hogy orosz csoportok nagy mennyiségű adatot lopnak a felhasználóktól.

Most azonban Mark Zuckerberg helyett Richard Allan, a Facebook európai közösségi irányelveiért felelős igazgatóhelyettese ment el.

Casper Klynge, a dán technológiai nagykövet (az első ilyen pozíció a világon) szerint ez borzalmas ötlet volt a Facebook részéről. Hozzátette, hogy egy globálisan meghatározó vállalat vezetője egyszerűen nem teheti meg, hogy ne menjen el egy ilyen fontos nyilvános nemzetközi meghallgatásra.

A Zuckerberg számára fenntartott üresen álló székForrás: AFP/UK Parliament/Gabriel Sainhas

Zuckerberget már év elején értesítették, hogy november 27-én Londonba várják a nemzetközi bizottság elé a Cambridge Analytica botrány és a kamu hírek terjedése kapcsán. A Facebook többször is elutasított a meghívást, ez pedig nem tetszett a testület tagjainak.

A világ legnagyobb közösségi oldalának vezetői a héten gondolták meg magukat, amikor egy brit politikus a londoni parlament elé tárta a Six4Three nevű applikáció üzemeltetői és a Facebook között folytatott bizalmas emailezést. Ebből derült ki az is, hogy egy Facebook mérnök már 2014-ben figyelmeztette a vállalat vezetőségét az adatszivárgásról.

A meghallgatás Zuckerberg távollétében Allannel kezdődött meg. Bob Zimmer, a bizottság alapítója elmondta: az, hogy a Facebook vezérigazgatója nem jelent meg az ülésen sértő az összes bizottsági tag számára. Damian Collins brit politikus pedig a Facebookot középiskolás vállalatnak nevezte, ahol viszont felnőtt fizetést kapnak. Hozzátette, hogy szerinte a közösségi oldal vezetői továbbra sem érzik a helyzet komolyságát.

Zuckerberg nem ment el a meghallgatásraForrás: AFP/Ludovic Marin

A meghallgatásra Zuckerbergnek egy külön széket is behoztak (ez természetesen végig üres maradt), majd a belga Nele Lijnen megkérdezte Allantől, hogy hallotta-e már a kifejezést: valaki a macskáját küldi maga helyett? Lijnen el is magyarázta a flamandoknál használt hasonlatot, amely annyit jelent, hogy valaki nem megy el egy megbeszélt találkozóra. Allan megpróbálta viccesre venni a dolgot és azt felelte, hogy reméli segítőkész macska lesz, mire Lijnen kifejtette: nem, maga a macska mellett ül – majd rámutatott Zuckerberg üres székére.