Megszólalt a három nagy cég: ez lesz az év autós botránya után

2018.11.29. 15:10

A Nissan, a Renault és a Mitsubishi elkötelezett eddigi együttműködésük fenntartása mellett annak ellenére, hogy a közelmúltban közös szövetségük elnökét letartoztatták pénzügyi visszaélés vádjával - közölték a cégek.

A múlt héten Japánban letartóztatott Carlos Ghosn, a Nissan-Renault-Mitsubishi együttműködés elnök-vezérigazgatója cáfolja az ellene felhozott vádakat.

Közös közleményt adott ki a három vállalatForrás: Nissan

A Nissan felügyelő bizottsága a múlt héten mentette fel hivatalából a cégvezért, a Mitsubishi pedig néhány napja döntött ugyanígy. A Renault ezzel szemben a múlt héten helyettest nevezett ki a "feladatai ellátásában akadályoztatott" Carlos Ghosn helyére, mondván a Japánban felhozott vádak nem bizonyítottak. 

Többen úgy vélték a Ghosn-ügy kipattanása után, hogy a Nissan növelni akarja majd befolyását a három cégből álló szövetségben, de ennek semmi jele hármójuk csütörtöki közleményében.  

Jelenleg a Nissannak és a francia államnak egyaránt 15 százalékos részvénycsomagja van a Renaultcégben, amelynek viszont 43,4 százalékos a részesedése a Nissanban. A Nissannak eközben 34 százaléknyi tulajdoni hányada van a Mitsubishiben.