A válság óta tapasztalt legmagasabb szintet érheti el a személyi hitelek állománya Magyarországon. Ezt Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szóvivője mondta, aki szerint már háromszor akkora lehet az ilyen jellegű kölcsönök aránya, mint 2008-ban volt.

Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szóvivője péntek reggel az M1 aktuális csatorna vendége volt. Itt azt mondta, hogy véget ért a 2008-as gazdasági világválságot követő hét szűk esztendő, amit az is jelez, hogy háromszor annyi lehet idén a személyi kölcsön állománya, mint abban az évben.

Elmondta azt is, hogy még nem ért véget az év, de a karácsonyi időszakban általában megugrik a személyi hitelek száma, mert nagyon sokan így vásárolnak ajándékokat.
Ezért szoktuk elmondani, hogy ilyenkor is érdemes nem érzelmi alapon dönteni, hanem megfontoltan vásárolni– hangsúlyozta, hozzátéve, nem véletlen, hogy az MNB a napokban kampányt indított, amelyben a körültekintő hitelvásárlásokra hívja fel a figyelmet.

Egyre többen vesznek fel személyi kölcsönt – IllusztrációForrás: 123RF

A Nemzeti Bank honlapján elérhető egy hitelkalkulátor, amely segítségével bárki ellenőrizheti, hogy mennyi kamattal terhelik egy év alatt a felvett összeget.