Éveken belül 72 milliárdos bevételű iparág lesz a drónpiac

2018.12.03. 21:17

Egy új, Magyarországon 2025-ben már 72 milliárd forintos bevételt termelő új iparág születik a pilóta nélküli repülő eszközök terjedésével - hangzott el egy szakmai konferencián.

A rendezvény egyik főszervezője a légiirányításért felelős HungaroControl volt. Szepessy Kornél, a cég vezetője köszöntőjében arról beszélt a tanácskozáson, hogy a szerkezetek rohamos terjedésével a következő években hatalmas piaccá nőheti ki magát a drón technológia.

Magyarországon arányosítás és a számítások szerint 2025-ben azaz nyolc év múlva körülbelül 72 milliárd Ft-os bevételt vehetnek majd ki a drón szolgáltatásokból származó bevételek. Tehát egy új iparág van születőben. - mondta a konferencián a vezérigazgató, aki szerint a légiirányítók és a szakma is érzi ma már, hogy milyen nagy szükség lenne egy átlátható és jól működő szabályozásra.

A drónos szállítás óriási iparág lesz - a képen az Amazon.com tervezett drónjárműveForrás: Amazon

Solymár Károly Balázs, az innovációs tárca infokommunikációért felelős helyettes államtitkára arról beszélt a konferencián, hogy a drónok egyre növekvő felhasználása nem kizárólag üzleti kérdés. "Pilóta nélküli eszközök köré épülő gazdasági ökoszisztéma pedig nem pusztán hatalmas piacot jelent, hanem modern Magyarország versenyképességét befolyásoló jelentős alapvető terület. Az emberi közreműködést nem igénylő járművekkel kapcsolatos fejlesztések, mint a jövő technológiái, kiemelt figyelmet kapnak az Innovációs és Technológiai Minisztériumban, mivel a honvédség és a rendőrség mellett olyan magyar vállalatok is érdeklődnek a technológia iránt, mint a Magyar Posta." - közölte a helyettes államtitkár.

A T-Systems vezérigazgatója, Kaszás Zoltán szerint

Magyarországon mintegy 30 ezer regisztrált drón repülést végezhetnek majd a piaci szereplők - ennyi kereskedelmi légijárat közlekedik ma naponta Európában.

A HungaroControl menedzsmentje a napokban olyan tudásközpontot, úgynevezett UTM Innovation Hub-ot hoz létre, melynek célja a drónok és a pilóta nélküli repülő eszközök jogi keretrendszerének és szakmai irányvonalainak kidolgozása.

Cikkünk az Infostart.hu oldalának szöveges és audio tartalma alapján készült.