Ezek a legnépszerűbb hungarikumok külföldön

2018.12.03. 14:31

Ez évben az Agrármarketing Centrum (AMC) összességében 14 nemzetközi kiállításon vett részt közösségi standjával, ahol a magyar kiállítók a szervezet jelentős anyagi támogatása mellett mutathatták be termékeiket, amelyek közül egyetlen alkalommal sem hiányoztak a hungarikumok – ezt Ondré Péter, az AMC ügyvezető igazgatója mondta, a Szent István Egyetem (SZIE) által harmadik alkalommal megrendezett FoodConf Élelmiszertudományi, -technológiai és Innovációs Konferencián. Kiderült az is, mely hungarikumok iránt van a legnagyobb érdeklődés külföldön.

A kétnapos nemzetközi szimpózium Hungarikumok témakörében szervezett szekcióülésen elhangzott: 2018-ban 44 olyan kiállító vett részt az AMC külföldi kiállításain, amely hungarikum terméket is bemutatott - írják közleményükben.

Ennek eredményeként az agrár- és élelmiszergazdasági szakterületen megtalálható 24 hungarikumból a csupán fotókon, képeken, kivetített filmeken megjelenő magyar szürkemarha, magyar pásztor és vadászkutyafajták, valamint az alföldi kamilla és a makói hagyma kivételével valamennyi hungarikum termékként is megjelenhetett a különféle határainkon túl szervezett kiálltások valamelyikén.

Az egyik legkedveltebb hungarikum külföldön a tokaji aszúForrás: Béres Pincészet

Az AMC-vel kiutazó magyar kiállítók közel 30 százaléka kínált hungarikumot is termékpalettáján.

A leggyakrabban kivitt hungarikum a méz, a tokaji aszú és a pálinka volt - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Közölte azt is: idén a tokiói Foodex kiállítás volt az a rendezvény, ahol a centrum által szervezett közösségi standon a legtöbb, összességében 8-féle hungarikum volt jelen.

A bejelentett jövő évi tervek szerint, 2019-ben mintegy 12-15 különböző élelmiszeripari és mezőgazdasági vertikumokat érintő külföldi kiállításon vesz részt az AMC közösségi standja. A magyar feldolgozók, gyártók kiutazását adott kiállításra, bizonyos feltételek esetén a szervezet támogatja, így a hazai termelők ezeken a rendezvényeken akár a számukra megfelelő exportpiacot is megcélozhatják.