A jüan lehet a devizapiac nehézsúlyú bajnoka

Kína jüan IMF adds yuan to top currency basket China Chinese bank banking lender lending money currency RMB renminbi yuan banknote note reserve monetary loan deposite capital investment SQUARE FORMAT
A Chinese clerk shows new-version RMB (renminbi) 100-yuan banknotes at a bank in Qionghai city, south China's Hainan province, 1 December 2015. The International Monetary Fund admitted China's yuan into its elite reserve currency basket on Monday (30 November 2015), recognizing the ascendance of the country in the global economy. The yuan will join the US dollar, euro, Japanese yen and British pound in 2016 in the basket of currencies the IMF uses as an international reserve asset. IMF Managing Director Christine Lagarde called the decision "an important milestone in the integration of the Chinese economy into the global financial system."
Vágólapra másolva!
Akár fokozódik a kereskedelmi háború, akár nem, számos szakértő szerint egy dolog biztosnak tűnik: a kínai jüan egyre fontosabb szereplő lesz a globális devizapiacon. Peking ugyanis folyamatosan nyitja meg az ország kapuit a nemzetközi szereplők előtt, ez a trend pedig fokozatosan felértékeli a kínai deviza világpiaci fontosságát.
Vágólapra másolva!

Bár jelenleg az USA és Kína közti kereskedelmi feszültség nagyban meghatározza az elemzői és befektetői hangulatot, az előretekintő stratégák és közgazdászok szerint az már most jól látszik, hogy a kínai jüanba egyre több tőke fog áramlani hosszú távon. Ehhez azonban szükség van arra is, hogy a világ második legnagyobb gazdasága folytassa a pénzügyi rendszerének megnyitását, és továbbra is ösztönözze a jüan nemzetközi használatát – írja a CNBC.

A jüan jövője

Mindez azonban nem lesz könnyű menet, főleg hogy a pekingi vezetés továbbra is igen óvatos azzal kapcsolatban, hogy beengedje az országba a nemzetközi alapkezelőket.

Ahogy azonban a fokozatos nyitás végbemegy, és Kínában egyre szabadabban működhet a külföldi tőke, a jüan nemzetközi szerepe is felértékelődik

– mondja Chi Lo, a BNP Paribas Asset Management hongkongi közgazdásza. Ezt a trendet erősítheti az is, hogy az Egy Övezet Egy Út nevű nemzetközi beruházási projekt szintén fokozza Kína nemzetközi pozícióját.

A nemzetközi nyitás fokozhatja a jüan erejét Forrás: EyePress News

Ha tehát a jelenlegi irány egészét nézzük, szinte kizárt, hogy a jüan gyenge szereplő legyen a nemzetközi piacon – tette hozzá Lo. A szakértő szerint a következő 2-3 évtized egyértelműen a jüan felfutását hozhatja el.

Ezt erősíti meg az HSBC véleménye is. A bank csütörtöki jelentése szerint a piacok most elsősorban a kereskedelmi háborúra fókuszálnak, azonban ennél sokkal izgalmasabb, és hosszabb távon sokkal súlyosabb, tényező, hogy Kína egyre jobban nyitja meg a piacait a nemzetközi szereplők előtt.

Következésképpen a jüant egyre inkább hajtják majd a tőkebeáramlások is, nem csupán a kereskedelemmel kapcsolatos tőkemozgások

– teszik hozzá az HSBC elemzői.

Hosszú folyamat

A kínai gazdasági átalakulás egyébként 40 éve kezdődött, amikor az ország olyan reformpolitikát kezdett végrehajtani, amely

elkezdte eltolni az országot a szegény agrárgazdaság modelljétől egy fejlettebb ipari és technológia berendezkedés felé.

Ez pedig végül azt eredményezte, hogy Kína a világ második legnagyobb gazdasága lett és már az Egyesült Államok versenytársa a globális befolyásért.

Kína modellváltása eddig igencsak sikeres Forrás: AFP/Johannes Eisele

Ez a folyamat azonban igencsak fokozatos és erősen kontrollált volt és várhatóan továbbra is így lesz – mondta Lo. Vagyis folytatódni fog az az aszimmetrikus tőkemozgás, melynek értelmében több tőke folyik be, mint amennyi kimegy az országból. Mindez pedig a jüan nemzetközi elérhetőségét is érinti. Ezt jól mutatja, hogy

a kínai fizetőeszköz októberben a világ hatodik legtöbbet használt devizája volt

a hazai és nemzetközi fizetések során, éppen lemaradva a kanadai dollár mögött.

Vonzó piacok

Mindez azonban nem csupán a jüan piacát befolyásolja, hanem hatással van a kínai részvény- és kötvénybefektetésekre is. Ez a trend pedig már most is érezhető. A kínai A osztályú részvények éppen idén júniusban debütáltak az MSCI feltörekvő piaci benchmark indexében, míg a kötvények jövő áprilisban kerülhetnek be a Bloomberg-Barclays Global Aggregate Index nevű mutatójába.

A dollár/jüan árfolyam idei alakulása Forrás: Investing.com

Emellett pedig a nemzetközi befektetők abból is profitálhatnak, hogy Hongkongon keresztül lehetőség nyílik elérni a kínai részvény- és kötvénypiacokat, ráadásul a részvénypiacon folyamatban van egy hasonló kapcsolódási pont kiépítése London bevonásával is.

Mindeközben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) még 2016-ban bevette a jüant a Különleges Lehívási Jogok (SDR) nevű tartalékdeviza-kosarába,

továbbá márciusban elindult egy jüanban elszámolt olajjegyzés is.

Vannak azonban olyan elemzők is, akik szerint a kínai nyitás nem lesz olyan egyszerű, mint sokan gondolják. Ennek oka, hogy Peking eddig igencsak célirányosan nyitotta meg a kapuit a nemzetközi szereplők előtt, vagyis egy olyan szelektív piacot hozott létre, ahol a vezetés igyekszik irányítani a beáramló tőke mozgását. Jó irány lehet azonban, hogy a kínai jegybank devizaswap egyezményt kötött a világ más nagy központi bankjaival, ezzel pedig valóban növelhetik a jüan nemzetközi fontosságát.