Pályázó cégek, figyelem - két GINOP-felhívás is változott!

2018.12.04. 10:20

Két felhívás keretösszege is emelkedett, az egyik a GINOP egyik legnépszerűbb pályázata, a másik egy technológiai korszerűsítésre vonatkozó hitelprogram. Ez utóbbiból most egyértelműsítették a katás adózók kizárását.

120 milliárdról 129 milliárd forintra emelkedett a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése" című (GINOP-1.2.1-16) felhívás keretösszege.

A 2016 decemberében megjelent felhívás a GINOP egyik legnépszerűbb pályázata, keretösszegét (amely eredetileg 18 milliárd forint volt) többször is megemelték. Támogatási kérelem 2017 márciusa óta átmenetileg nem nyújtható be.

Két GINOP felhívás keretösszege is megemelkedettForrás: Shutterstock

Egy másik változás, hogy több ponton is módosította a kormány a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése célú Hitelprogram" című (GINOP-8.3.5-18) felhívást. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 59,63 milliárd forintról 79,63 milliárdra emelkedett, a kölcsönfelvevők köréből viszont egyértelműsítéssel kizárták a katásokat, így ők nem igényelhetik ezt a támogatást.

A hitelprogram célja a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése, illetve a korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtése, bővítésének támogatása, amelynek egyedi célkitűzése a finanszírozási forrásokhoz nem, vagy nem megfelelő mértékében hozzájutó mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztése a mikro-, kis- és középvállalkozások külső finanszírozáshoz történő hozzáférésének javítása révén. A Hitelprogram célja a mikro-, kis- és középvállalkozások olyan beruházásainak a támogatása, amelyek pénzügyi szempontból életképesek, jövedelemtermelők.

A pályázók éven túli lejáratú beruházási kölcsönt igényelhetnek, amelynek összege minimum 1 millió, maximum 50 millió (kezdő vállalkozások esetében a 25 millió) forint lehet.

A fenti két változásról az Üzletem.hu számol be két külön cikkében (1, 2).