Atomerőműveket építenek Argentínában

2018.12.03. 11:49

A G20 országcsoport Buenos Aires-i csúcstalálkozóján aláírták az orosz-argentin atomenergetikai együttműködésről szóló stratégiai, partneri megállapodást Vlagyimir Putyin orosz és Mauricio Macri argentin elnök jelenlétében. Orosz részről a dokumentumot Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója, argentin részről pedig Javier Iguacel energetikai miniszter írta alá.

A most aláírt megállapodás lehetővé teszi, hogy szélesedjék a már meglévő együttműködés az argentin partnerekkel. A Roszatom meggyőződése, hogy a megállapodás új lendületet adhat a kölcsönösen előnyös, békés célú atomenergetikai technológiai együttműködésnek – hangsúlyozta Alekszej Lihacsov az aláírás alkalmából.

Az együttműködés fő irányvonala azon modellek kidolgozására irányul, amelyek lehetővé teszik a nagy és kis teljesítményű atomerőművek argentínai építését.

Az egyezmény harmadik országok területén megvalósítandó projektekről, köztük kutatóközpontok létesítéséről és ezek számára történő szakemberképzésről is szól. Így a megállapodás a szakemberképzés mellett utat nyit a közös kutatómunka előtt is.

Mauricio Macri argentin államfő (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozóján Buenos Airesben 2018. november 30-án.Forrás: MTI/EPA-EFE/Andres Ballesteros

A felek számolnak azzal is, hogy közösen üzemeltetnék az orosz fejlesztésű úszó atomerőműveket, miután befejeződött a világ első, Lomonoszov Akadémikusról elnevezett úszó atomerőmű építése.

A stratégiai együttműködési megállapodással együtt aláírták a békés célú orosz-argentin atomenergetikai projektek megvalósításának ütemtervét is.