Berobbant a magyar gazdaság, sokkal jobb a GDP a vártnál

szalagmunka, gép, termelés, munkás, munkadarab, gyár, üzemcsarnok
Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal módosította a harmadik negyedévre vonatkozó becslését, ami szerint még jobban teljesített a magyar gazdaság, mint azt korábban várták. Összesen 5,2 százalékos volt az emelkedés az említett időszakban.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a bruttó hazai termék (GDP) 4,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit a harmadik negyedévben, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított kiegyensúlyozott

adatok szerint a gazdaság teljesítménye 5,2,

az előző negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékkal nőtt.

A mostani számok még a november 14-én kiadott első becslést is felülmúlják.

Akkor a nyers adatok szerint 4,8, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint 5,0 százalékos gazdasági növekedést jelzett a KSH. Az előző negyedévhez mérten pedig 1,2 százalékos növekedést jelentett.

A korábban közölt volumenindex revízióját elsősorban

a piaci szolgáltatások vártnál kedvezőbb teljesítménye és a nagyobb hozzáadottérték- tartalmú ipari ágazatok jelentős növekedése magyarázza

– tette hozzá szerdai jelentésében a KSH.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 3,8 százalékkal nőtt, a legnagyobb bővülést 6,9 százalékkal

  • a kereskedelem,
  • a szálláshely-szolgáltatás és
  • a vendéglátás érte el.

Az ipar teljesítménye 2,7, ezen belül a feldolgozóiparé 2,5 százalékkal nőtt az előző év harmadik negyedévéhez mérten.

Az építőipar hozzáadott értéke 27,5 százalékkal emelkedett.

Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a második becslés több részletadat ismeretében, jobban mutatja a belső folyamatok összefüggéseit, ezért pontosabb.

A szolgáltatáson belül különösen a turizmus és vendéglátás, a művészetek és szórakozás, valamint a kereskedelmi szolgáltatások teljesítettek jól, vagyis azok az ágazatok, ahol a 12 százalék körüli reálbér-növekedés megjelenhet.

Illusztráció Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az államtitkár szerint az adatok azt is igazolják, hogy a visegrádi államok az EU gazdasági motorjai, hiszen a magyar GDP-bővülés több mint két és félszeresen haladja meg az 1,9 százalékos uniós átlagot.

Balogh László kiemelte, hogy a harmadik negyedév adatai alapján a magyar gazdaság éves növekedése elérheti a 4,5 százalékot, ilyen növekedési ütemre pedig 1995 óta nem volt példa.

A magyar GDP idei 4,9 százalékos bővülése az EU-tagállamok között a második legmagasabb, a növekedési lendület várhatóan egész évben fennmaradhat – áll a Pénzügyminisztérium közleményében.