Ez az ország lángra lobbanthatja az olajpiacot

2018.12.05. 20:31

Egy, a CNBC-nek nyilatkozó vezető energiaipari szakértő úgy véli, hogy Katar után Irak is kiléphet a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéből, az OPEC-ből, amely csütörtökön, Bécsben tartja soron következő ülését. Ahogy az Origo beszámolt róla, Katar hétfőn jelentette be, hogy elhagyja a szervezetet.

Irak októberben csúcsra futtatta a termelését, hiszen rekordmennyiségű, napi 4,76 millió hordónyi olajat állított elő. Michael Cohen, a Barclay's bank elemzője szerint Bagdad az elmúlt időszakban már többször is megsértette az OPEC által meghatározott kvótát, és annál több olajat bocsátott a piacra.Az olajexportáló országok a várakozások szerint bécsi ülésükön az olajtermelés csökkentéséről fognak határozni, s ha Irak túlzott mértékűnek fogja tartani a termelés visszafogását, akár arra az elhatározásra is juthat, hogy már nem fűződik érdeke ahhoz, hogy továbbra is az OPEC kötelékében maradjon.
Irak azt tervezi, hogy jövőre növeli kőolaj-kitermelését és exportkapacitását, különös tekintettel a déli olajmezőkre, és közel áll ahhoz, hogy megállapodásra jusson nemzetközi vállalatokkal - közölte Támir Abbász Gadbár, Irak olajipari minisztere a hetekben.

Forrás: AFP/Cultura Creative/Cultura/Monty Rakusen

Az MTI tudósítása szerint a miniszter leszögezte: fel kell mérni, mekkora kiesést okoznak a globális olajkínálatban az Irán ellen újra életbe léptetett amerikai büntetőintézkedések.Míg Katar OPEC-ből való kilépése inkább szimbolikus jelleggel bír, hiszen a szervezet kitermelésének csupán kis hányadát adta, Irak azonban Szaúd-Arábia után a második legnagyobb kitermelő. A terv az, hogy jövőre napi 5 millió hordóra emeli kitermelését a jelenleg meghatározott 4,6 millióról, exportkapacitását pedig napi 3,8 millió hordóra növeli.Az iraki olaj nagyobb részét a déli terminálokon keresztül szállítják külföldre, és az olaj exportjából származó bevételek biztosítják az állam jövedelmének több mint 90 százalékát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK