Önjáró etetőkocsi osztja a takarmányt a magyar teheneknek

önjáró takarmányozó autó, holland fejlesztés
Vágólapra másolva!
A közelmúltban a Pusztaszabolcsi Mezőgazdasági Zrt. szarvasmarhatelepén adták át Magyarország első Trioliet Triotrac önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsiját - írta az Agrofórum.
Vágólapra másolva!

A magyar beszállító Inter-Mix Kft. 17, 20 és 24 köbméteres változatban kínálja a holland gépet, amelyek közül a dunántúli gazdaságban a legkisebb dolgozik majd.

A gép ugyanis egy teleszkópos karral rendelkezik, amin nem maródob található, hanem alternáló mozgást végző, U profilú kések. Ennek köszönhetően a szenázs nem károsodik, hiszen marás helyett vágva kerül a tartályba" – mondta el a gép első munkanapján, a beüzemelést követően Tornyi Tamás gépészmérnök, a forgalmazó műszaki vezetője.

A kép a fejlesztés egy másik típusát mutatja, a pusztaszabolcsi telephelyen dolgozó önjáró autóról a cikk végén talál videót Forrás: Trioliet

A különleges, önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsiból egyelőre nincs több az országban. Bartha Kázmér, a szarvasmarha telep vezetője ugyanakkor elmondta, hogy már néhány éve kinézték maguknak a Triotrac etetőkocsit. „Mindenképpen szükségünk volt egy önjáró etetőkocsira. Több videót is megnéztünk, hogyan dolgozik a Triotrac, amiből kiderült, hogy egyedülálló a technológia, ilyet korábban nem is láttam" – mondta a szakember. Hozzátette:

a gépvásárlással a betároláson szerettek volna gyorsítani, ami az első nap tapasztalatai alapján sikerült is.

A teljesítmény növelése valóban fontos cél volt Pusztaszabolcson, hiszen a szarvasmarhatelepen 714 tejelőtehenet és annak szaporulatát,

összesen több mint 1350 állatot kell minél precízebben és hatékonyabban ellátni.

Ezt az önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsit pedig éppen erre a feladatra fejlesztette ki a holland gyártó.

Az eszközt egy 176 lóerő teljesítményű, 4 hengeres JCB motor hajtja, ami mellett három hidroszivattyú működteti a gép elemeit. Rendelkezik összkerékhajtással, összkerékkormányzással, a pusztaszabolcsi kocsi pedig két oldalra 35-35 centiméterre kitolható adagolóasztallal is. A gépkezelő munkáját segíti, hogy a kabin a betárazás közben egy sínen felcsúsztatható, így munka közben kiváló a rálátás a tartályra. Ellenőrizhető a mix minősége, és komfortosabb az előállítása.