Megugrott a vásárlási kedv, többet költünk élelmiszerre

2018.12.05. 10:32

Októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 6,6 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Az adatok a forgalom növekedésének gyorsulását jelzik a szeptemberi 5,4, és különösen a 4,4 százalékos kiigazított adathoz képest - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,1 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 4,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.
Az első tíz hónapban a forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,4 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.A nem élelmiszerjellegű iparcikkeket árusító boltok októberi forgalma 0,6 százalékponttal haladta meg az előző havi 7,7 százalékos éves növekedést.

Forrás: Shutterstock

Az élelmiszer kiskereskedelemben 1,1 százalékkal gyorsult az éves növekedés az előző havi 3,0 százalékról.
Az üzemanyag forgalom ugyanakkor 1,2 százalékponttal alacsonyabb éves növekedést mutatott a szeptemberinél.Tavaly októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint csaknem az ideivel megegyezően 6,4 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva pedig 7,1 százalékkal haladta meg 2016 azonos időszakáét. 2017 októberében az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,9 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az idén folytatódó, jelentős, 8 százalékot meghaladó reálbér-növekedés, a márciusban 16 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban a Takarékbank elemzői szerint fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus bővülése, amely azonban az év hátralevő részében a magasabb bázis miatt már lassulhat. Így a tavalyi összességében 5,6 százalékos növekedést az idén gyorsabb ütemű, 6,3 százalékos emelkedés követheti, ami hozzájárul a GDP növekedésének idei gyorsulásához is. Jövőre a reálbérek növekedése 6 százalékhoz közeli mértékben folytatódhat, így a kiskereskedelmi forgalom növekedése is fennmaradhat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK