Így trükköznek a vállalkozók az online számlával

transport Horizontal
A horvát Rimac cég elektromos koncepció autója a Genfi autószalonon
Vágólapra másolva!
Már öt hónapja érvényben van az online számlázás rendszere, mely előírja, hogy a vállalkozásoknak minden 100 ezer forint fölötti áfatartalmú számlát be kell küldenie a NAV-nak. A legtöbb ügyféllel rendelkező számlázóprogram felhasználóinak azonban azóta csak 60 százaléka kötötte össze számlázóját a NAV-val, és megszülettek az első trükközők is. Minderről Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatásfejlesztési vezetője nyilatkozott az egyik hazai internetes portálnak.
Vágólapra másolva!

Az online számlázás 2018. július 1-gyel indult, lényege, hogy minden olyan számla adattartalmát, melynek belföldi adóalanyra áthárított áfatartalma eléri a 100 ezer forintot, be kell küldeni az adóhivatalnak. Az intézkedés célja a gazdaság fehérítése, mellékhatásként pedig az elektronikus számlakibocsátás felé tereli a vállalkozókat a papír alapú számlázás helyett, mely természetesen továbbra is használható.

A Pénzcentrum.hu cikke hivatkozik az eNet kutatására, mely szerint az online számlázás bevezetése előtt a vállalkozások körülbelül fele használt valamilyen számlázó programot, amelyek közül néhány azonban nem felelt meg az adóhatóság követelményeinek. Az elektronikus számlázására áttérők száma azóta valószínűleg megugrott, az online számlázásban piacvezető Számlázz.hu-nak például 80 ezerről 105 ezerre ugrott a felhasználói száma az online számlázás bevezetése óta.

Számlázóprogramból azonban lehet olyan változat (melyet telepíteni kell), amelyik internetkapcsolat nélkül is használható.

Ebben az esetben egy 100 ezer forint feletti áfa tartalmú számláról a megfelelő űrlapon kell nyilatkozni az adóhivatal felé, amit 24 óránként meg kell ismételni mindaddig, amíg be nem küldik.

A Számlázz.hu 105 ezer ügyfelének 60 százaléka kötötte össze számlázóprogramját a NAV rendszerével, amihez a vállalkozás képviselőjének vagy könyvelőjének Ügyfélkapun keresztül történő bejelentkezése szükséges. Aki ezt nem tette meg, az vagy alanyi adómentes, vagyis nem is számláz ki áfát, vagy kizárólag magánszemélyek felé értékesít, amire a jogszabály nem vonatkozik.

Még egy személygépjármű értékesítése során sem kötelező beküldeni a 100 ezer forint áfát elérő számla adatait, ha az értékesítés adószámmal nem, csak adóazonosító jellel rendelkező magánszemélynek történt Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Tehát egy nagyobb összegű gép vagy jármű vásárlásakor sem kötelező beküldeni a 100 ezer forintos áfát elérő számla adatait a NAV-hoz, ha a vásárló adószám nélküli magánszemély és csak adóazonosító jele van.

Végül van egy harmadik lehetőség is, amiért nem kötötte össze a NAV rendszerével a számlázóprogramját: ha a vállalkozás nem bocsát ki olyan számlát, amelynek áfa tartalma eléri a 100 ezer forintot.

Stygár László szerint ezt többen kihasználják, például egy lapszabász vállalkozó ismerősénél a szoftvert ott nem készítették fel az adatszolgáltatásra, inkább heti szinten korlátozzák a kiadható mennyiséget, például azt mondják, hogy ebből a táblából nem tudunk 20-at adni, csak nyolcat.

Stygár László arra is felhívta a figyelmet, hogy

a jogszabály nem számlákról beszél, hanem gazdasági eseményekről, azaz vásárlásokról. Vagyis, hiába bontja meg egy 100 ezer forintnyi áfát elérő vásárlás összegét az eladó két olyan részre, amely egyenként már nem éri el ezt az összeget, ilyenkor a második számlát mégis be kell küldeni a NAV-hoz.

A jogszabály értelmezése szerint ha egy adott gazdasági eseménnyel kapcsolatban kibocsátott számlák áfatartalma eléri a 100 ezer forintot, onnantól az eseménnyel kapcsolatos minden számlát be kell küldeni a NAV-hoz, annak áfatartalmától függetlenül.

A teljes cikk a Pénzcentrum.hu-n olvasható el.