A világ legnagyobb hajózási vállalata, a Maersk bejelentette, 2050-ig hajóik működésének karbonkibocsátását nullára redukálják - írja a Bloomberg.

A modern tengeri hajózás az egyik leginkább klímapusztító és környezetszennyező emberi tevékenység, mely a szakértői elemzések szerint, még a közúti közlekedésénél is károsabb hatású. Ahogy az Origo nemrégiben megírta, a hajózási vállalatok ezért egyre újabb és újabb törekvéseket és technológiai újításokat jelentenek be, annak érdekében, hogy csökkenteni tudják emissziójukat.

A Maersk a világ legnagyobb hajózási vállalata, a tengeri teherforgalom jelentős részét ez a cég bonyolítja hajóivalForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christian Charisius

Most a koppenhágai székhelyű óriás, a Maersk közölte:

2050-ig kívánják megoldani, hogy hajóik zéró emissziósak legyenek.

Ennek érdekében, a mostani tengerjáró hajók technológiai utódjait a cég 2030-ig szeretné kifejleszteni vagy fejlesztetni. A vállalat az elmúlt négy évben már 1 milliárd dollárt költött innovatív energiahatékonysági megoldásokra.

A következő öt-tíz év kritikus lesz" - mondta az üzemeltetési vezető, Soren Toft. Folyamatosan erőforrásokat csoportosítunk át az innovációra és az újabb technológiai megoldások kidologozására - tette hozzá.

A Maersk-et 1904-ben alapították, a vállalat napjainkban közel 90 ezer munkavállalót foglalkoztat szerte a világon. Piaci értékét a Forbes 35 milliárd dollárra taksálja.