Zéró kibocsátásra áll át a világ legnagyobb hajózási vállalata

Maersk konténerszállító hajó
The "Munich Maersk" container ship of the Danish Maersk Line lying at anchor during its maiden voyage at the Eurogate Terminal in the harbour of Hamburg, Germany, 05 August 2017. The container behemoth can carry 20,568 standard containers (TEU) and is thus the largest container ship ever to call at Hamburg. The "Munich Maersk" belongs to the second generation of the "Triple E Class". The three Es stand of Efficiency, Economy of Scale and Environment. They are among the most modern transport ships in the world. Photo: Christian Charisius/dpa
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb hajózási vállalata, a Maersk bejelentette, 2050-ig hajóik működésének karbonkibocsátását nullára redukálják - írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

A modern tengeri hajózás az egyik leginkább klímapusztító és környezetszennyező emberi tevékenység, mely a szakértői elemzések szerint, még a közúti közlekedésénél is károsabb hatású. Ahogy az Origo nemrégiben megírta, a hajózási vállalatok ezért egyre újabb és újabb törekvéseket és technológiai újításokat jelentenek be, annak érdekében, hogy csökkenteni tudják emissziójukat.

A Maersk a világ legnagyobb hajózási vállalata, a tengeri teherforgalom jelentős részét ez a cég bonyolítja hajóival Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christian Charisius

Most a koppenhágai székhelyű óriás, a Maersk közölte:

2050-ig kívánják megoldani, hogy hajóik zéró emissziósak legyenek.

Ennek érdekében, a mostani tengerjáró hajók technológiai utódjait a cég 2030-ig szeretné kifejleszteni vagy fejlesztetni. A vállalat az elmúlt négy évben már 1 milliárd dollárt költött innovatív energiahatékonysági megoldásokra.

- mondta az üzemeltetési vezető, Soren Toft. Folyamatosan erőforrásokat csoportosítunk át az innovációra és az újabb technológiai megoldások kidologozására - tette hozzá.

A Maersk-et 1904-ben alapították, a vállalat napjainkban közel 90 ezer munkavállalót foglalkoztat szerte a világon. Piaci értékét a Forbes 35 milliárd dollárra taksálja.