Brutálisan drágulnak az 5G képes telefonok

2018.12.07. 07:00

A OnePlus nevű kínai telefongyártó szerint az 5G (ötödik generációs mobil hálózat) kompatibilis telefonok már jövőre megérkeznek, azonban legalább 200-300 dollárral drágábbak lesznek, mint a mostaniak. Ennek bizonyára kevesen örülnek, hiszen idén a legtöbb gyártó csúcskategóriás készüléke gyakran a 400 ezer forintos ár fölé is bekúszott.

Egyre több telefongyártó tervez jövőre piacra dobi 5G kompatibilis készülékeket, van, aki pedig már idén kiadja a sajátját. A OnePlus nemrég bejelentette, hogy már májusban érkezhet az 5G képes modelljük, az Apple viszont kivárásra játszik, és 2020-ig a legfrissebb hírek szerint nem fognak kijönni 5G kompatibilis telefonnal.

A OnePlus vezérigazgatója, Pete Lau szerint azonban jelentős árbeli különbségek lesznek a mostani 4G és a jövő évre tervezett 5G telefonok között. A The Verge azonban kiemeli, hogy nem minden okostelefon esetében lesz ekkora drágulás. A Qualcomm elnöke, Cristiano Amon például sokallta a 200-300 dolláros ártöbbletet, amelyet Lau említett.

IllusztrációForrás: AFP/Roslan Rahman

Igazán pontos képet akkor fogunk kapni, amikor megjelenik az első 5G képes telefon, hiszen ehhez mérten árazhatják majd be készülékeiket a többiek.

A mobilszolgáltatók sem tudtak konkrét választ adni arra a kérdésre, hogy mennyibe fog kerülni egy 5G-előfizetés. Az AT&T és a Verizon még nem jelentette be az árazást, és nem is kívántak nyilatkozni ezzel kapcsolatban.

Pete Lau kiemelte, hogy a bizonytalanságok ellenére is minél hamarabb szeretnék elérhetővé tenni első 5G képes telefonjukat, mivel kereslet van iránta, ráadásul így több idő marad a fejlesztőknek, hogy kijavítsák a kezdeti hibákat.