Ebben az országban jövőre ingyenes lesz a tömegközlekedés

felújított metrószerelvény M3 metró metro BKK BKV Tarlós István főpolgármester közlekedés tömegközlekedés
Forgalomba áll az első felújított metrószerelvény az M3-as vonalon. Tarlós István főpolgármester. 2017.03.20.
Vágólapra másolva!
Luxemburgban jövő nyáron teljesen ingyenessé tennék a tömegközlekedést, legalábbis ez a terve az újraválasztott miniszterelnöknek, Xavier Bettelnek. A díjmentesség nemcsak a buszokra és villamosokra terjedne ki, hanem a vonatkora is. Ezzel Luxemburg lehetne az első olyan ország, ahol teljesen ingyenes a tömegközlekedés mindenki számára.
Vágólapra másolva!

A nagyhercegség fővárosában, Luxembourgban nagyjából 110 ezren laknak, azonban további 400 ezer ember dolgozik ott.

Egy tanulmány szerint azok, akik kocsival mennek munkában átlagosan 33 órát töltöttek dugóban 2016-ban.

Az országnak 600 ezer lakosa van, közülük 200 ezren élnek a környező országokban: Belgiumban, Franciaországban és Németországban. Ők minden nap ingáznak a főváros és lakhelyük között.

Luxemburg Forrás: Shutterstock

Éppen emiatt az ország régóta nagy hangsúlyt fektet a közlekedésre. Idén nyáron bejelentették, hogy minden húsz év alatti utas, ingyen utazhat, ráadásul a gimnazisták egy speciális buszt is igénybe vehetnek, amely az iskolától hazáig viszi őket. A dolgozóknak is járnak kedvezmények.

Ők 2 euróért két órán át használhatják a tömegközlekedést, ennyi idő alatt pedig egy ilyen kicsi országba bárhova el lehet jutni.

A kormány viszont még ennél is tovább menne és azt szeretnék, hogy már jövő nyáron, de legkésőbb 2020-ban mindenki számára teljesen ingyenes legyen a tömegközlekedés, ezzel pedig Luxemburg lenne az első ilyen ország a világon.