Méregdrága kém-porszívót vetnek be a Kábítószerellenes Hivatalnál

samsung, ifa2017, vezeték nélküli porszívó
Vége a vezetékes korszaknak a porszívók terén is.
Vágólapra másolva!
Kamerával fölszerelt, titkos megfigyelésre alkalmazható porszívót rendelt be az USA kábítószerellenes rendőri ereje, a DEA, vette észre a Quartz.
Vágólapra másolva!

A DEA az Egyesült Államok szövetségi rendőri különítménye, közvetlenül az Igazságügyi minisztérium alá rendelve küzd a kábítószercsempészet és a drogüzérkedés ellen. Azt eddig is lehetett tudni, hogy munkájukban meglehetősen kreatívak. Fedett megfigyelésre telepítettek már kamerákat közlekedési lámpákba, forgalomirányító táblákba, és rengeteg más helyre.

Illusztráció Forrás: Origo

A nyilvánosságra hozott szövetségi szerződések adatai alapján, a Denair nevű, kaliforniai székhelyű, speciális biztonságtechnikai szolgáltatásokra szakosodott cég nyerte november végén a DEA tenderét.

Ennek értelmében, egyedi átalakítású porszívót kell szállítaniuk a Canon egyik, különlegesen érzékeny kamerájával felszerelve.

A Canon M50B típus 3400 dolláros (több mint 900 ezer forint) áron kapható a kereskedelmi forgalomban.

A beszerzés teljes értéke több mint 42 ezer dollár.

Ez nagyjából 11,5 millió forint.

A kamera tulajdonságai alapján az valószínűsíthető, hogy az eszköz egy célzott, egyedi megfigyelésben segíti majd a rendőröket, nem pedig valaki hosszú idejű, általános jellegű szemmel tartásában.

A beszerzést elnyerő vállalat már korábban is szállított be különleges eszközöket a DEA számára. A cég honlapján szereplő információk szerint, ügyfeleik érdekében csak nagyon korlátozottan oszthatnak meg információkat a nyilvánossággal eszközeik és megoldásaik műszaki tartalmáról, azok paramétereiről.

Sem a cég, sem a DEA nem kívánta kommentálni a lap állítását.