Medveriasztó sprével fújta le az Amazon raktári dolgozóit egy robot

2018.12.07. 13:31

Huszonnégy dolgozót kellett kórházba szállítani az Amazon New Jersey-ben működő raktárbázisról, miután egy, egyelőre meg nem nevezett roboteszköz lefújta azokat medveriasztó sprével - írja a The Inquirer.

A cég egyelőre nem nevezte meg, pontosan melyik roboteszköz felelős az esetért, csak annyit árult el, az egyik automatizált berendezésről van szó. Az, hogy ez pontosan melyik, vagy milyen volt, nem tudni.

A dolgozókat összesen öt helyi kórház fogadta, az elsősegélynyújtók pedig a helyszínen további harminc főt láttak el. Ők megúszták alapos arc- és kézmosással, a kórházba kerültek közül viszont az egyik munkavállalót kritikus állapotban vitték be.

A medveriasztó spré igen erős hatóanyagokat tartalmaz, égető érzést okoz. Egyes változatait általánosságban is ajánlják minden nagyvad távoltartására.

IllusztrációForrás: AFP/Philippe Huguen

Az eset kapcsán a szakszervezet egyik képviselője azonnal aggodalmának adott hangot, és kijelentette, az Amazon robotizált megoldásai veszélyeztetik a munkavállalók testi épségét, egészségét.

A cég egyelőre vizsgálja az esetet, balesetként kezelve azt. Közölték azt is, a raktár szellőztetése megfelelő, és további munkavégzésre teljesen biztonságos.

Az ügy kapcsán egyesek összeesküvés-elméleti vonalra lépve, a sci-fik világából ismert motívumot, a "gépek lázadását" emlegetik. Egyelőre azonban semmi nem utal arra, hogy az automata valamiféle szándékossággal cselekedett volna.