Megvan a megállapodás, kilőtt az olajár

2018.12.07. 17:11

Több mint öt százalékkal emelkedett a kőolaj világpiaci ára péntek délután, miután a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) tagállamainak sikerült megállapodni a kitermelés korlátozásáról az olajpiac stabilitásának és az árak alátámasztásának érdekében.

Az OPEC-tagállamok szakminiszterei csütörtök-pénteken találkoztak Bécsben szokásos félévenkénti értekezletükön, és folytattak egyeztetést szövetségeseikkel, élükön Oroszországgal.
A piacok bizonyosra vették, hogy meg tudnak állapodni a kitermelés korlátozásáról, ám nem kis riadalmat váltottak ki azok a hírek, miszerint az olajkartellen belül sem sikerült dűlőre jutni Szaúd-Arábia és Irán vitája miatt.Irán azt akarta elérni, hogy ne kelljen kitermelését csökkenteni, amíg az amerikai szankciók érvényesek. Ezt azonban Szaúd-Arábia, az OPEC de-facto vezetője ellenezte. Hálid al-Falih, Szaúd-Arábia energetikai minisztere péntek délelőtt még egyenesen úgy fogalmazott, nem bízik abban, hogy sikerül a kitermelést korlátozó megállapodást megkötni.

Forrás: AFP/Cultura Creative/Cultura/Monty Rakusen

A Reuters bennfentes forrástól úgy értesült, hogy végül sikerült kompromisszumra jutnia a két országnak, így Irán rábólintott arra a tervre, hogy január 1-jétől napi 800 ezer hordóval csökkentsék a kitermelést az OPEC-tagállamok.
Az OPEC azt reméli, hogy a kartellen kívüli szövetségesei további 400 ezer hordós csökkentéssel támogatják meg az alkut, így napi 1,2 millió hordóval tudják csökkenteni a globális kínálatot.Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter pénteken visszatért Bécsbe, miután Vlagyimir Putyin elnöktől megkapta a felhatalmazást a megállapodásra. Orosz energiaügyi minisztériumi források közlése szerint Moszkva kompromisszumként hajlandó napi 200 ezer hordóval visszafogni a kitermelést. Szaúd-Arábia korábban azt akarta elérni, hogy Oroszország részesedése 250-300 ezer hordó legyen, ám Moszkva ennek csak a felét akarta vállalni.A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára meredeken emelkedik. 
Október eleje óta nagyjából harmadával csökkent a kőolaj világpiaci ára, amit a globális kínálat gyors bővülése és a kereslet gyengülésének fenyegetése váltott ki. Október 3-án a legközelebbi határidős jegyzésekben a Brent 86,74 dolláron, a WTI pedig 76,90 dolláron négyéves csúcson járt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK