Történelmi rekord dőlt meg Mikulás napján

2018.12.07. 11:14

Rekordot döntött az ország villamosenergia-szükséglete december 6-án.

A rendszer terhelése elérte a 6843 megawattot a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. hitelesített adatai alapján - közölte a cég pénteken.

A magyar villamosenergia-rendszer problémamentesen biztosítja az ellátást - tették hozzá a vállalatnál.

Az előrejelzések alapján prognosztizálható volt, hogy megdől az eddigi, 6825 megawattos rendszerterhelési történelmi rekord, melyet idén március 2-án és november 29-én mért a MAVIR. 

A december 6-i rekordnál az 1955 óta rendelkezésre álló adatok alapján pedig ennél magasabb negyedórás átlag csúcsértékre még nem volt példa.  

Egy átlagos téli hétköznapon a csúcsidei rendszerterhelés általában 6000-6600 megawatt között változik.

IllusztrációForrás: shutterstock / Készítette: S_Photo

A téli felkészüléskor - különösen a tavalyi rendkívüli hideg tapasztalatai alapján - a rendszerirányító a villamosenergia-rendszer többi szereplőjével együtt már korábban megtette a szükséges lépéseket nem csupán a hideg, hanem más szélsőséges időjárási viszonyok kezelésére is.

A szükséges kínálat rendelkezésre áll - mondta a közleményben Tihanyi Zoltán, a MAVIR rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettese.

MAVIR irányítóközpontFotó: Tuba Zoltán [origo]

Hozzátette: a piaci szereplők a fogyasztói igényeknek megfelelően szerzik be a villamos energiát hazai forrásból és importból. A rendszerirányító a határkeresztező átviteli hálózati kapacitásokat biztosítja, amelyek összességében fedezik az igényeket. Ezenkívül feladatuk a piaci menetrendektől eltérő fogyasztás vagy termelés esetén a különbözet kiegyenlítése, amihez a MAVIR rendelkezik az előírt szükséges tartalékmennyiséggel - emelte ki a vezérigazgató-helyettes.