Hongkong lehet a tőzsdei bevezetések idei királya

2018.12.10. 17:30

Hongkong igen jó úton halad ahhoz, hogy az idei évben a kezdeti nyilvános részvénykibocsátások (IPO) királya legyen, ugyanis nem sokkal, de maga mögött hagyta New Yorkot a tőkebevonások tekintetében. Ezzel együtt viszont a frissen tőzsdére lépett cégek igen gyengén teljesítenek.

Miközben az új, technológiabarát jogszabályok igencsak megdobták az idei IPO-aktivitást és tőkebevonást Hongkongban, az új tőzsdére lépések volumene jövőre már sokkal alacsonyabb lehet. Az újonnan tőzsdére kerülő cégek ugyanis elég gyengén szerepelnek a hongkongi börzén, aminek következtében már több vállalat is vagy visszafogta az IPO tervezett méretét, vagy inkább elhalasztotta az akciót – írja a Business Insider.

Idén azonban Hongkong lehet a globális IPO-piac királya, mivel a különleges közigazgatási terület börzéjén

összesen 31,4 milliárd dollár értékben adtak el papírokat a friss cégek. Ezzel szemben New York csak a második, 30,2 milliárddal. Hongkongban egyébként a fenti összeg nyolc éve a legmagasabbnak számít.

Aggasztó eltérések

Jól látszik a kezdeti tőkebevonás és az azt követő teljesítmény közti éles különbség, ha az idei két legnagyobb hongkongi üzletet nézzük. A Xiaomi és a Meituan Dianping ugyanis 9,7 milliárdnyi tőkét vont be az IPO-val, azonban a két papír július és szeptember között 19, illetve 26 százalékot esett.
A hongkongi részvények egyébként igen erős volatilitásnak voltak kitéve az elmúlt időszakban. Ezt elsősorban az USA és Kína közti kereskedelmi háború, illetve a lassuló kínai gazdasági növekedés fűtötte.

Mindeközben a város benchmark mutatójának számító Hang Seng Index 13 százalékos mínuszban van ebben az évben, bár a kínai Shanghai Composite ennél is nagyobbat, több mint 20 százalékot esett. Összevetésképpen, az amerikai S&P 500 index 0,8 százalékos pluszban van.

A piaci növekedést jelző bika szobra a hongkongi tőzsde épülete előttForrás: AFP/Philippe Lopez

Az egész jelenség azonban számos elemző szerint igen ijesztő. A hongkongi piac ugyanis nagyon vonzó, és a többség nem szeretne kimaradni az IPO-kban rejlő lehetőségből. Ez a hangulat pedig még úgy is erős, hogy a teljesítmények eközben igen gyengék.

Nagy változások

Az idei év világelsőségét Hongkong elsősorban annak köszönheti, hogy a vezetés áprilisban módosított a tőzsdei szabályozásokon, és ennek következtében számos kínai technológiai cég a város börzéjét választotta. A hongkongi tőzsde ezzel a 2014-es eset megismétlődését akarta elkerülni, amikor az Alibaba e-kereskedelmi óriás részben azért választotta New Yorkot, mert Hongkong nem fogadta volna el a vállalat struktúráját.

Noha egyes bankárok szerint a papírok gyenge teljesítménye annak köszönhető, hogy sok cég nem volt hajlandó engedni a rendkívül magas kezdeti értékeltségből, mégis vannak olyan szereplők, akik optimista hangot ütnek meg. Többen ugyanis úgy látják,

a kiábrándító szereplés egy tünete a hongkongi átszervezésnek, amelynek időre van szüksége a kifutáshoz. Következésképpen az biztosnak tűnik, hogy jövőre is érdemes lesz figyelni a hongkongi papírok teljesítményére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK