Kína bekeményít a Huawei pénzügyi vezetőjének letartóztatása miatt

2018.12.10. 11:01

A kínai külügyminisztérium vasárnap bekérette az Egyesült Államok pekingi nagykövetét, Terry Branstadet, hogy tiltakozzon a Huawei kínai távközlési óriásvállalat globális pénzügyi igazgatójának kanadai letartóztatása ellen. Kína egyúttal felszólította az Egyesült Államokat, vonja vissza a Meng Van-csou ellen kiadott elfogatóparancsot.

Le Ju-cseng kínai külügyminiszter-helyettes figyelmeztette Branstadet, hogy Washington „rendkívül csúnya lépéseivel súlyosan megsértette egy kínai állampolgár jogait”. A tisztségviselő egyúttal

felszólította az Egyesült Államokat, hogy tegyen eleget Kína jogos követelésének, és vonja vissza az elfogatóparancsot.

Meng Van-csou, a Huawei kínai távközlési óriásvállalat globális pénzügyi igazgatójaForrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Kína a továbbiakban az amerikai döntésektől függően ad választ Washingtonnak – tette hozzá. Le szombaton azt mondta a kanadai nagykövetnek, hogy komoly következményei lesznek annak, ha nem engedik azonnal szabadon Menget.

Menget – aki a Huawei alapítójának lánya – december 1-jén fogták el Vancouverben, sajtóértesülések szerint az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértésével összefüggésben. Az Egyesült Államok kérte a kiadatását a kanadai hatóságoktól arra hivatkozva, hogy Meng a gyanú szerint eltitkolta, hogy a Huawei kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely a szankciók ellenére próbált felszereléseket eladni Iránnak. A kiadatási eljárást a kanadai hatóságok hétfőre napolták el, miután pénteken nem született döntés az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK