Az ázsiai országban sokfelé küzdenek ivóvízhiánnyal, ezért a Púna városában található éttermek szokatlan módszerhez folyamodtak: a vendégek poharát ezentúl csak félig töltik meg vízzel – írta a BBC.

Az indiai városban mintegy 400 étterem csatlakozott a nem mindennapi kezdeményezéshez. A helyi éttermek és szállodák szövetségének vezetője elmondta, hogy a nemrég kidolgozott együttműködés értelmében

ezentúl a vendégek poharát csak félig töltik meg, és utána vizet csak akkor öntenek, ha azt a vendég külön kéri.

IllusztrációForrás: MTI/EPA/Dzsaipal Szingh

„A megmaradt vizet újrahasznosítjuk, azzal öntözünk vagy mosunk fel, illetve számos étteremben víztakarékos verzióra cserélték a mosdókat is" – tette hozzá a gasztroszövetség vezetője, aki egyben a Kalinga étterem tulajdonosa. Ezzel a kezdeményezéssel saját étterme naponta 800 liter vizet takarít meg.

Minden vízcsepp értékes, és most kell cselekednünk, ha meg akarjuk menteni a jövőt" – magyarázta a tulajdonos.

Mumbaiban például két hónapon keresztül a felére csökkent a vízellátás, és kétnaponta egyszer kaptak csak vizet az emberek. Szigorú iránymutatásokat bocsátottak ki arról, hogy az önkormányzati hatóságok által szolgáltatott friss víz mire használható. A lakosságot pedig arra ösztönözték, hogy fúrt kutakat ássanak, továbbá leálltak az építkezések, valamint betiltottak minden vízi sportot, és bezáratták a strandokat, medencéket.

IllusztrációForrás: AFP/Sam Panthaky

A hatóságok szigorú ellenőrzést tartottak, és aki nem tett eleget a szabályozásnak, az súlyos pénzbírságot kapott.

India történetének eddigi legsúlyosabb ivóvízválságával nézett szembe, amely mintegy 600 millió embert érintett, ráadásul vannak városok, amelyek akár 2020-ra teljesen kifogyhatnak a felszín alatti vizekből – állítja a kormányjelentés.

Idén májusban a kedvelt turisztikai központ, Simlá fogyott ki az ivóvízből, tavaly pedig Bengaluru városából tűnt el a víz. Szakértők szerint a vízhiány fő okai: az éghajlatváltozás, az erdőirtás, valamint a népességnövekedés.