Elviszi Kínából a gyártást a GoPro

2018.12.11. 18:18

A GoPro a hét elején jelentette be, hogy az amerikai piacra szánt kamerák gyártását elviszi Kínából a jövő nyárig, mivel a vállalat szeretne kimaradni a Washington és Peking között fennálló kereskedelmi összecsapásból.

Komoly bejelentéssel állt elő a hét elején a világhírű kameragyártó, amikor a GoPro vezetése közölte, az amerikai piacra szánt kamerák gyártását a jövő nyárig elviszik Kínából – írja a CNBC. A vállalat papírja 1 százalékos mínuszban zárt a bejelentés után az amerikai tőzsdén.

Miközben a cég hozzátette,

az USA-n kívüli piacokra gyártott termékeket továbbra is Kínában állítják majd elő, a menedzsment jelezte, a döntés elsődleges oka, hogy a GoPro szeretné megkímélni magát az USA és Kína között fennálló kereskedelmi konfliktus negatív hatásaitól.

A GoPro részvényének idei alakulásaForrás: Investing.com

A jelenlegi geopolitikai üzleti környezet gyors reagálást igényel, és a GoPro proaktív módon igyekszik hozzáállni a vámokkal kapcsolatos kockázatokhoz. Ennek tudható be, hogy a cég az amerikai piacra irányuló termelés jelentős részét elköltözteti Kínából – közölte Brian McGee, a vállalat alelnöke és pénzügyi igazgatója. „Úgy hisszük, a termelésnek ez a diverzifikált megközelítése kedvező hatással lesz az üzletünkre, függetlenül attól, milyen további következményei lesznek a vámoknak" – tette hozzá McGee.

Az USA és Kína közti kereskedelmi feszültség az elmúlt hónapokban folyamatosan eszkalálódott, majd december 1-jén jött némi megkönnyebbülés, amikor a Fehér Ház bejelentette, a felek megegyeztek egy 90 napos szünetről.

A GoPro mindemellett jelezte, a vállalat tulajdonában vannak azok a termelési eszközök, amelyeket a kamerák gyártásához használnak, és

mindössze a feldolgozóipari létesítmények tekintetében támaszkodnak kínai partnerekre. Ez McGee szerint azt jelenti, hogy a bejelentett lépésüket viszonylag csekély költségek mellett tudják majd végrehajtani.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK