Karácsonyi ajándék az autósoknak

Kaombo, olajprojekt Angola vizein
A view of the flare on the Kaombo Norte, a Floating Production Storage and Offloading vessel(FPSO), a project operated by Total, the French multinational oil company, on November 8, 2018, about 250km off the coast of Angola in the Atlantic Ocean. The flare is burning excess extracted that isn't used, but once the FPSO's gas system is fully operational, there will be very little or no flare. - A column of flame emanates from the bow of the boat, illuminating the jet-black ocean for miles around. For three months now the Kaombo Norte has been anchored off the northern coast of Angola and has recently begun to pump up crude oil secreted in the depths below. The arrival of the platform ship which belongs to French oil giant Total has been a timely lifeline for the Angolan government. (Photo by Rodger BOSCH / AFP)
Vágólapra másolva!
Az olajkitermelő országok múlt héten elfogadott napi 1,2 millió hordós kitermeléscsökkentésének hatására az eddig zuhanó olajár újból megindult fölfelé, ennél sokkal többre azonban nem lehet számítani – tájékoztat a K&H Alapkezelő. A befektetőknek azonban nincs min aggódniuk, hiszen a stabilan alacsony olajár támogatóan hat a gazdasági növekedésre, az inflációcsökkentő hatása miatt pedig a Fed is lassabb kamatemelési ciklusra válthat – mindez a kockázatosabb eszközök felé mozdíthatja a megtakarítókat. Legjobban persze az autósok járnak, hiszen év végéig már nem várható drasztikus olajáremelkedés.
Vágólapra másolva!

Az USA folyamatosan növekvő kitermelése és az iráni szankciók enyhítése miatt újból megjelenő iráni kitermelés az elmúlt két hónapban drasztikusan, 33%-kal lenyomta az olaj világpiaci árát, így több mint időszerű volt az olajnagyhatalmak múlt heti tanácskozása.

Az eredmény a várakozásokat is felülmúlta, hiszen végül napi 1,2 millió hordó termeléscsökkentésről állapodtak meg az olajtermelő országok.

Forrás: Origo

„A döntés segített ugyan megállítani az olajár drasztikus zuhanását, hiszen ezt követően közel 5%-kal visszaerősödött – ez azonban inkább egy apró kozmetikázásnak tekinthető, mint tényleges korrekciónak. Sőt, az év elejét 56 dollárral kezdő, és jelenleg 54 dolláron álló WTI árfolyama tartósan ezen a – kevéssé 50 dollár fölötti – szinten maradhat. Ennek oka, hogy az amerikai olaj aktivitási index előrejelzése szerint az USA jövőre olajimportőrből nettó exportőrré válhat – tovább erősítve ezzel a jelenleg is túlkínálatos globális olajpiacot" – hangsúlyozta Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.