Leáll az antibiotikumos marhahússal a McDonald's

Simmental Cow Looking Domestic Cattle Dairy Cattle Beef Cattle Simmental Cattle Livestock Animals Feeding Photography Group Of Animals Rustic Tawny Trough Shed Grass Swiss Cattle Standing Feeding Eating Gray Brown In A Row Agriculture Rural Scene Hay Stra
Cows in a row
Vágólapra másolva!
A gyorsétteremlánc bejelentette, csökkenti a különböző gyógyszerkészítmények, antibiotikumok használatát húspogácsáinál. Pontosabban beszállítóitól csak olyan húst vesz át, amely az új határérték alatt tartalmaz csak ilyen készítményeket – írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

A vállalat azt közölte, hogy az antibiotikumoktól mentes marhahúsra történő átállás fokozatos lesz. Először a globális szempontból legnagyobbnak számító tíz piacukon történik meg, 2020-ig.

Ezek közül is az egyik legjelentősebb az Egyesült Államok. A vállalat által globálisan felvásárolt marhahús mennyiségének mintegy 85 százaléka itt kerül be az étteremlánchoz. Ezért különösen nagy jelentősége van annak, mit lép itt a McDonald's, mint az egyik legjelentősebb felvásárló. Ha ugyanis a cég nem vesz át a továbbiakban az új irányelvektől eltérően kezelt húst, akkor a gazdálkodóknak ahhoz kell igazítaniuk munkájukat, hogy így is megfelelő mennyiségű és minőségű húst tudjanak majd szállítani.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/123ducu/123Ducu

Ez pedig nem is olyan egyszerű. A gyorsétteremláncok ilyenkor diktáló helyzetben vannak. Ahogy az Origo megírta, nemrégiben a Pizza Hut mögött álló vállalat mondott nemet az antibiotikumos csirkére, ami viszont kihívások elé állította a tenyésztőket.

Ráadásul az antibiotikumok kivonása azért is nehéz ügy, mert a marhák a baromfiknál jóval nagyobb testű állatok, tovább is élnek.

Egy amerikai szövetségi ügynökség pedig arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyógyszerek forgalmán meglátszik az ilyen döntés.

A cég egyik étterme Melbourne-ben Forrás: Shutterstock

Azok ugyanis rendre visszaestek az elmúlt években akkor, amikor egy étteremlánc – beszállítói – a korábbinál jóval csekélyebb mértékben használták tovább az antibiotikumokat.

A marhahúsba jut a legnagyobb arányban az ilyen céllal felhasznált antibiotikum, mintegy 43 százalékban.

A cégnél azt mondják, erre a döntésre az vezette őket, hogy így növeljék fogyasztóik ellenálló képességét. Ha ugyanis túl sok antibiotikum kerül a szervezetbe, úgy előfordulhat, hogy csökken annak ellenálló képessége a valódi betegségekkel szemben.

A Wendy's, a nagy konkurens, korábban már jelezte, hogy a felvásárolt hús 15 százaléka olyan termelőktől jön, akik kötelezettséget vállalnak az antibiotikumok használatának 20 százalékos csökkentésére.

A McDonald's szóvivője azt mondja, a változás nem lesz hatással a menük, illetve a szendvicsek árképzésére.