Néhányan még foggal-körömmel ragaszkodnak a készpénzhez

bankkártya kártyaolvasó kártyaleolvasó mastercard pay pass
Budapest, 2009. szeptember 24. Egy budapesti vendéglátó egységben sajtótájékoztatón mutatták be a technológiát. Az OTP Bank a MasterCarddal együttműködésben elsőként alkalmazza Magyarországon a PayPass érintésnélküli bankkártyás rendszert. Az innovatív kártyatechnológiát a MasterCard 2002-ben vezette be, amely gyors és biztonságos alternatívát nyújt a kisösszegű készpénzes vásárlások helyettesítésére. MTI Fotó: Földi Imre
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyságban még ősszel jelentette be a Suffolk nevű kocsma, hogy teljesen készpénzmentessé válik, azóta viszont már többen is átvették a gyakorlatot. Ez a trend nemcsak a szigetországban, hanem a világ más területein is megfigyelhető. A svédeknél minél hamarabb szeretnének megszabadulni a készpénztől, de már Indiában is tettek lépéseket ez irányba.
Vágólapra másolva!

Dave Birch, a Consult Hyperion pénzügyi igazgatója szerint meglepő, hogy a készpénzmentes fizetés nem elterjedtebb Nagy-Britanniában. Megemlítette, hogy nemrég Ausztráliában járt, ahol furcsán néznek az emberre, ha készpénzzel próbál meg fizetni, hiszen annyira elterjedt a paypass és a különböző applikációkkal való fizetés (például Apple Pay).

Egy friss tanulmány szerint a briteknél már csak az összes fizetés csupán egyötödét fogják készpénzben lebonyolítani 2026-ra.

Csak idén 4735 bankautomatát vontak ki a forgalomból. Sokakat azonban ez sem tántorít el attól, hogy készpénzt használjanak. A Travelex nevű vállalat kutatása szerint az ausztrál, brazil és dél-amerikai lakosok negyede sosem akar lemondani a készpénzről.

illusztrácia Forrás: MTI/Földi Imre

A legtöbb európai országban a készpénzhasználat csökkenőben van és sorra tűnnek el a bankautomaták is, de vannak olyan helyek, ahol ennek éppen az ellenkezője történik. A kínai központi bank például úgy gondolja, hogy a vállalatoknak nem szabad megtagadnia a készpénzzel történő fizetést az ügyfelektől.

A briteknél viszont egyre többen próbálnak haladni a korral, a londoni Crown and Anchor nevű pub például október 9-én vált teljesen készpénzmentessé.

A tulajdonos, Arber Rozhaja a gyakori betörések miatt döntött a készpénzmentesség mellett. A kocsma anyavállalata a London Village Inns ráadásul kiszámolta, hogy az összes fizetés csupán 10-13 százaléka történik készpénzzel, a többi bánkártyával.