Internetkörkép: van, ahol még 100 óra kell egy film letöltéséhez

video buffering
Vágólapra másolva!
A briteknél komoly problémát jelent, hogy a lakosság negyedének nincs elég gyors internete ahhoz, hogy az egész család használni tudja. De mi a helyzet globálisan, és hol helyezkedik el Magyarország az átlagos internetsebességet tekintve? Melyik országban a leggyorsabb és hol a leglassúbb a net?
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyságban 28 millió háztartás (az összes háztartás 26 százaléka) rendelkezik 10 Mbps-nál lassabb sávszélességgel, azaz még a háztartások számára ajánlott szükséges minimális sebességet sem érik el. Van olyan utca, ahol a lakosok által használt internetelérés átlagos sávszélessége csupán 0,14 Mbps. Ez azt jelenti, hogy egy kétórás HD (nagy felbontású) film letöltése 100 órát venne igénybe, egy 45 perces sorozathoz pedig 40 órára lenne szükség.

A briteknél a leggyorsabb internet Birminghamben található az Abdon Avenue-n. Az ott élők átlagosan 265 Mbps letöltési sebességgel rendelkeznek, azaz a korábban említett film letöltése 4 percet venne igénybe, a sorozaté pedig 42 másodpercet. További érdekesség, hogy a két hely csupán egyórányi autóútra van egymástól.

Illusztráció Forrás: Shuttestock

A britek a világon a középmezőnybe tartoznak 13 Mbps-os átlagos letöltési sebességükkel, annak ellenére, hogy az országon belül is nagy különbségek vannak az internetsebességben. Sokkal rosszabb a helyzet Franciaországban (8,9 Mbps) és Olaszországban (7,4).

Magyarország 12,6 Mbps-os átlagos internetsebességével - amely a 6,3 Mpbs-os világátlag duplája - a régióban is kiemelkedik, világszinten pedig az élmezőnyben vagyunk.

A szomszédos országok közül a leggyengébben a horvátok (6,4 Mbps) és a szerbek teljesítenek (8,4 Mbps), míg a románok (13,2) rendelkeznek a legjobb sávszélességgel. Magyarország nemcsak Ausztriát előzi meg, de a spanyoloknál, lengyeleknél, szlovénoknál és a szlovákoknál is gyorsabban netezhetünk.

Illusztráció Forrás: Shuttestock

Európában az északi országok állnak az élen, hiszen Svédországban (23,5 Mbps), Hollandiában, Norvégiában (23,5 Mbps), Finnországban (20,5 Mbps), Dániában (20,1 Mbps) és Svájcban (21,7) globális viszonylatban is kiemelkedő internetről beszélhetünk. A világon a leggyorsabb átlagos letöltési sebességgel Dél-Koreában (26,3 Mbps) rendelkeznek, de Ázsiában Japán (18.0 Mbps) és Hongkong is kiemelkedik (20,1 Mbps).

A leggyengébb internettel a Közép-afrikai Köztársaság (0,9 Mbps), Líbia (0,7 Mbps), Nigéria (0,8 Mbps) és Burkina Faso (0,6 Mpbs) rendelkezik,

de Indiában (2 Mbps), Venezuelában (1,6 Mbps) és Bolíviában (2 Mbps) sem hasít a sávszélesség. Az alábbi interaktív térképen tovább böngészheti, hogy a világ különböző országaiban mennyire gyors a net.