Kína visszakozott a kereskedelmi háborúban

2018.12.12. 18:31

Kína enged az USA-val folytatott kereskedelmi háborúban és várhatóan csökkenti az amerikai autókra kivetett importvámot. Ugyanakkor jelentős mértékben visszaestek az eladások a távol-keleti ország autópiacán, ami a világgazdaság egésze szempontjából negatív hír.

Kína eltörölheti a 40 százalékos vámot az amerikai autókra. Donald Trump amerikai elnök a G20 csúcs végén közölte tweet-üzenetben, hogy a kínai vezetés el fogja törölni ezt az adóterhet, de akkor még a másik fél nem erősítette meg a lépést.
A pekingi kormánynak elküldött javaslatról a napokban döntenek, és ha elfogadják, akkor 15 százalékra mérséklődik az adó.

Ez nemcsak az amerikai autógyártóknak kedvez (General, Motors, Tesla), de a BMW és a Daimler is örülhet ennek, ugyanis sok autót szállítanak a tengerentúlról Kínába. Peking még az USA által kivetett importvámra adott válaszként emelte 40 százalékra ezt a tételt a korábbi 15 százalékról.

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzése aláhúzza: a csökkentés még nem biztos, hogy valóban bekövetkezik, de egyértelműen pozitív, hogy a két fél folyamatosan tárgyal a kereskedelmi megállapodásokról. Méghozzá annak ellenére, hogy az amerikai hatóságok kérésére Kanadában letartóztatták (majd időközben óvadék ellenében szabadon bocsátották) a kínai Huawei pénzügyi vezetőjét - az ügy nagy port vert fel az elmúlt napokban.

Forrás: AFP/Liu Jin

Rossz hír is érkezett azonban Kínából, ugyanis a kínai autóértékesítések a 90-es évek óta az idén először csökkenhetnek éves szinten. Éves alapon novemberben 13,9 százalékkal voltak alacsonyabbak az eladások az ország autóipari egyesülete szerint. A világ legnagyobb autópiacán ez a legélesebb visszaesés az elmúlt 6 évben.Az év első 11 hónapjában 25,4 millió autó értékesítésére került sor, ami 1,7 százalékkal kevesebb, mint amennyit a tavalyi év ugyanezen periódusában regisztráltak. Ez a hír rendkívül negatív, hiszen a kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos félelmeket erősíti.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK