Újabb autóipari nagyberuházás Magyarországon

autószerelő dolgozik ÉPÜLET gyár gyártósor karosszéria KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ Mercedes munka közben
Kecskemét, 2015. január 20. Gyártósor a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában, ahol bemutatták az első hazai gyártású CLA Shooting Brake modellt 2015. január 20-án. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
A Linamar Hungary Zrt. 17,6 milliárd forintos autóipari beruházást telepít Békéscsabára – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter közölte, hogy

A 10 ezer négyzetméteres gyártócsarnokban a kanadai hátterű vállalat saját fejlesztésű elektromos hajtásláncot állít elő a német Daimler megrendelésére.

A Linamar 1500 magyar kis- és középvállalkozást lát el megrendelésekkel, együttműködési megállapodást kötött duális képzésre a debreceni, a miskolci és a szegedi egyetemmel, új beruházása pedig azt igazolja, hogy Magyarország sikeresen állt át az új autóipari korszakra.

A Jedlik Ányos Terv kidolgozásával Magyarország a térségben elsőként alkotott elektromobilitási programot, ennek köszönhetően árammal hajtott járművekkel is átjárható, az ilyen autók elterjedését kormányzati támogatások segítik.

– emelte ki a miniszter.

Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A térség fideszes országgyűlési képviselője a közúti és vasúti fejlesztéseknek köszönhetően egyre több vállalat megjelenésére számít. Herczeg Tamás a nyomda- és csomagolóipar, a mezőgazdasági feldolgozóipar és a gépipar beruházásait kiemelve hangsúlyozta, hogy Békés megye már nem kiaknázatlan terület a befektetők szempontjából sem.

A Linamar Hungary Zrt. vezérigazgatója a fejlesztést azzal indokolta, hogy a vállalat helyszűkével küzd Magyarországon az autóipar bővülése miatt.

Havasi Csaba közölte, hogy a beruházástól 6 év alatt 127 milliárd forintot meghaladó többletárbevételt várnak, a beszállítóknál pedig új munkahelyek százai jöhetnek létre. A békéscsabai üzem a Linamar harmadik telephelye és negyedik gyára a régióban, európai e-mobilitási bázisaként a hosszú távú versenyképességet biztosítja.

A kanadai székhelyű Linamar Corporation világszerte 60 gyárban 29 ezer munkavállalót foglalkoztat. Magyarországi vállalata, a Linamar Hungary Zrt. 2699 munkahelyet tart fenn.

Árbevétele 602 millióról 58 milliárd forintra nőtt 1992 óta, fejlesztéseik értéke meghaladta a 34 milliárd forintot 2010 óta, beszállítóiknak tavaly majdnem 30 milliárd forintot fizettek ki, termékeik 85,7 százalékát külföldön értékesíti.