Meghökkentő állítás: a robotoknak lesz köszönhető a kávé halála

kávé, coffee
Vágólapra másolva!
A robotizáció nem mindennapi aspektusára hívja fel a figyelmet az RBC Capital Markets új jelentésében - írja a Business Insider. Miközben a legtöbb elemzés azzal foglalkozik, hogyan tűnhetnek el régi, megszokott munkakörök az automatizáció következtében (és hogyan jönnek létre ezzel egy idejűeg újak), a pénzintézet egy másik jelenségre fókuszál.
Vágólapra másolva!

Az Imagine 2025 című jelentés főbb állításai megegyeznek a más hasonló riportokban olvashatókkal. Eszerint a robotizáció terjedése a jelenleginél is nagyobb sebességre kapcsol, és akár már néhány éven belül jócskán kiszoríthatja az emberi munkavállalók egy részét a raktárakból, vagy akár a vendéglátásból.

Az elemzés szerint csak az Egyesült Államokban évente 2 ezer milliárd dollárnyi fizetést fog átrendezni az automatizáció előretörése.

Van azonban a kérdésnek más vonatkozása is.

Illusztráció Forrás: Science Photo Library/KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Ktsdesign/Science Photo Library

Az elemzők arra számítanak, hogy a robotok elterjedésének köszönhetően,

jelentősen csökkenni fog a kávé és más, koffeintartalmú italok fogyasztása.

A mesterséges intelligenciák fejlődése pedig még olyan, hagyományosan nagy "koffeinigényű" munkakörökben is

visszaszoríthatja a kávézást, mint a teherautó-sofőröké vagy az összeszerelő munkát végzőké.

Az ok - állítják az elemzők - az, hogy a robotok olyan területeken tűnnek fel, amelyekben eddig nagyon fontos volt, hogy a munkavállaló képes legyen időről időre stimulálni magát, például koffeinnel. A koffeinfüggő munkakörök viszont most fokozatosan leépülnek, illetve háttérbe szorulnak.

Ugyanakkor a jövőben is lesz bőven stressz a munkavállalók életében, ennek forrása azonban elsősorban a technológiához köthető. Ugyanakkor a stimulusok is innen érkeznek majd.

Az elemzők azt valószínűsítik, hogy a jövőben nagyobb szerep juthat a kreativitást elősegítő, illetve a relaxációt támogató anyagoknak, szereknek, mint a koffeinnek.